Zlatni dečko

autor: Nemanja Popov 0

Poslednji snimljen film o sportu na našim prostorima jeste „Zlatni dečko“. On je premijerno prikazan početkom 2022. godine. 

Foto: filmitv

Režiser Ognjen Janković u ovom filmu pokušao je da prikaže tamnu stranu sporta. U pitanju je debitantski film za Jankovića, koji je narodu poznatiji kao hip hop izvođač iz poznate grupe Beogradski sindikat. Režiser predstavlja globalni problem u fudbalu, menadžere i zaradu novca. Denis Murić tumači lik razmaženog i problematičnog klinca Denisa Markovića, koji je ujedno i vrhunski fudbaler. Gledajući na film kao neko ko prati sport u globalu, pa tako i domaći i strani fudbal, mogu da kažem da je predstavljena realna slika sporta kakvog gledamo danas. Smatram da se reditelj dosta dobro pripremio i gledajući na sport kod nas sa strane, uspeo je publici da prikaže suštinski problem. Sudeći po tome da je u pitanju prvi film za Ognjena Jankovića, prijatno sam iznenađen. Privući glumačku elitu i glumce poput Andrije Kuzmanovića i Petra Strugara nije mala stvar. 

Kuzmanović u filmu tumači lik Čakija, prvog menadžera Denisa Markovića. Čaki je predstavljen kao dobar čovek koji bi sve uradio da zaštitu život i karijeru mladog fudbalera. Zbog nedoličnog ponašanja i sve češćih noćnih izlazaka glavnog lika, Čaki počinje da se kocka, pokušavajući da pokrije sve dugove koje Denis napravi. Doživljava bankrot i predaje mladog fudbalera braći Uskoković. Ljubomir Bulajić i Petar Strugar su u filmu predstavljeni kao zelenaši Džoni i Soni Uskoković. Oni uz pomoć svog drugara Makija (Igor Benčina), koji je nedavno izašao iz zatvora, pokušavaju Denisa da dovedu u red. Maki, poznat po svom nezgodnom karakteru to i uspeva. On i Denis postaju drugovi. Kao što to biva u današnjem fudbalu, transfer fudbalera zavisi od toga koliko je sposoban njegov menadžer. Tako se u filmu pojavljuje i najpoznatiji među menadžerima Omer (Tihomir Stanić) koji na sve moguće načine pokušava da pridobije usloge na Denisa Markovića i da njegov transfer dobro i naplati. Osim samih menadžera tu su i žene (Alisa Radaković i Jovana Gavrilović) koje još više sputavaju glavnog lika od profesionalnog bavljenja sportom. 

Najveći utisak na mene ostavio je Igor Benčina. Zanimljiv mi je bio taj odnos između klinca i starijeg momka sa ulice. Oni su uspeli da stvore prijateljstvo i nadu da u tom mračnom svetu sport postoji i nešto malo više od prolaznosti jedne fudbalske karijere. Ono šta mi se nije svidelo jeste to kopiranje filmova sa sličnom kriminalističkom tematikom, problem je u tome što su danas takvi filmovi i serije najpopularniji i teško je biti autentičan. 

Muzika se ne razlikuje previše od drugih novijih domaćih filmova, u pitanju su hitovi raznih žanrova i numere koje su popularne u društvu. Ognjen Janković zajedno je sa kolegama iz grupe Beogradski sindikat osmislio pesmu za film pod nazivom  „I dalje kidam“. Numera je obeležila „Zlatnog dečka“ i trenutno je veoma popularna.

Najsnažniji adut „Zlatnog dečka“ jeste sjajna glumačka ekipa, koja nosi ovaj film čak i kada on postane previše ambiciozan i razgranat. 

Nema komentara

Napišite komentar