Žena na prozoru: Da li je radoznalost ubila mačku?

autor: Milica Pejin 0

Svi smo ponekad provirili kroz prozor da vidimo šta se dešava u komšiluku, ali za Anu Foks je to deo terapije koju joj je prepisao njen psihijatar. Zašto je dečija psihološkinja dospela u stanje da joj je potreban psihijatar je pitanje na koje ćete odgovor dobiti ako pogledate filmsko ostvarenje Džoa Vrajta, „Žena na prozoru”.

Foto: mixer.hr

Glavna protagonistkinja pati od agrofobije, te je za nju izlazak iz kuće nemoguća misija, ali je našla pomoć u vidu podstanara Davida, koji živi u njenom podrumu. Radnja filma je podeljena na dane u nedelji i zaplet počinje simbolično u ponedeljak, kad joj se u komšiluk doseli nova porodica. Možda to ne bi predstavljalo ništa posebno, da Ani nije psihijatar savetovao da sazna sve o njima, kako bi je odvratio od pomisli na samoubistvo. Ali tu zapravo počinje njen put, samo je pitanje da li je to put u „provaliju” ili ka „oporavku”.

U utorak se Ana upoznaje sa većim delom porodice Rasel, majkom i sinom, da bi već u sredu čula vrisak iz njihove kuće. Ta situacija ju je navela da uzme fotoaparat i počinje posmatranje njihove kuće. Da je znala šta će videti, verovatno se nikad ne bi odlučila na taj korak. Naime, narednog dana na prozoru njihove kuće je videla smrt gospođe Rasel, koja je izbodena. Zove policiju koja joj ne veruje jer je njena reč protiv reči gospodina Rasela i pojave žene koja tvrdi da je gospođa Rasel, iako to nije ista žena koju je Ana upoznala. Nepoverenje policije je utemeljeno i haotičnim stanjem Ane Foks. Kome ćete pre poverovati, uglednom bankaru ili ženi koja pati od psihičkog oboljenja?

Nakon što joj niko ne poveruje, Ana počinje samostalno da istražuje novopridošlu porodicu. Preko interneta saznaje da je ugledni bankar zapravo dobio otkaz i da za njegovo ima vezano ubistvo sekretarice, što samo produbljuje njenu sumnju. Porodica ima i sina, koji je česti posetilac usamljenoj ženi, ali to ne odgovara njegovim roditeljima, jer misle da ga Ana koristi kao zamenu za svoju ćerku koja ne živi sa njom, već sa ocem.

Kada policija dolazi po drugi put na njen poziv, možemo videti scenu gde joj saopštavaju da su njeni muž i ćerka mrtvi već devet meseci, a da je ona to zaboravila zahvaljujući mešanju lekova sa alkoholom. Činjenica da je ona kriva za tu saobraćajnu nezgodu koja je usmrtila njih dvoje dečiju psihološkinju je dotukla, i ona priznaje da je sve umislila, to jest, ubistvo gospođele Rasel.

Nakon ove scene gledaoci misle da je film došao do kraja, što bi možda i bilo bolje rešenje za uspeh istog. Međutim, sledi preokret koji se nije baš pokazao u punom sjaju. Deluje da je odrađen da bi ga prosto bilo, ne mareći pritom na kvalitet.

Žena na prozoru je u svojoj izvedbi imala sjajnu glumaču postavu, ali očigledno da to nije garancija za uspeh. Kao glavni nedostatak može se navesti nepostojanje napetosti, kao i to da je film pomalo zbunjujući.

Film je premijerno prikazan 2021. godine, iako je trejler pušten pre dve godine. Razlog odlaganju bile su ne baš dobre reakcije publike na testnim projekcijama.

Nema komentara

Napišite komentar