Završen Međunarodni festival kratkometražnog filma „Filmski front“

autor: Milica Šolaja 0

Devetnaesti po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma „Filmski front“ održan je u periodu od 28. do 31. oktobra. Festival se nakon dve godine, u periodu pandemije, vratio na velika vrata Kulturnog centra.

Foto: Lilit Andrić/Filmski front

Ova manifestacija, koja već 19 godina u Novom Sadu neguje autorski izraz i afirmiše nezavisne produkcije, i ove godine uspela je da privuče pažnju velikog broja gledalaca. Pod simboličnim sloganom „Samo na filmu“ otvorena je projekcijom nagrađivanog ostvarenja „Oaza“ Ivana Ikića, koja je takođe i srpski kandidat u trci za Oskara.

Posetioci su imali priliku da pogledaju preko 50 kratkometražnih filmova podeljenih u pet selekcija: dve takmičarske i tri revijalne selekcije. Ove godine u stručnom žiriju bili su reditelj Nemanja Ćeranić, Gvozden Đurić i Jelena Gavrilović koji su proglasili za pobednika Nikolu Vučinića iz Crne Gore za film „Velika dostignuća” iz selekcije Srbija/region, dok je pubilika na licu mesta za najbolje ostvarenje proglasila film „Catarina” francuskog reditelja Pierre Amstutz Rocha, iz Međunarodne selekcije.

Tokom četiri festivalska dana prikazivani su kratki horor filmovi iz celog sveta (Horor Front selekcija), ostvarenja novosadskih autora (Novosadska selekcija), a za najmlađu publiku animirani filmovi za decu (Frontić selekcija). Na konkurs je prijavljeno više od 1000 filmova iz celog sveta, a većinski zastupljena tema koja je bila u fokusu jesu međuljudski odnosi unutar porodice. Najveći broj prijavljenih filmova bio je iz Irana, kao što je praksa već godinama unazad.

Foto: Lilit Andrić/Filmski front

„Veoma smo zadovoljni kako je protekao ovogodišnji festival, ono što je bila naša najveća briga jeste kako će se stvari odvijati zbog pandemije i da li se ljudi trenutno više odlučuju na to da sede kod kuće i gledaju filmove. Međutim, ispostavilo se suprotno, tokom četvorodnevnog trajanja festivala svi program su ispraćeni u velikom broju posetilaca”, rekla je direktorka festivala Nina Latinović.

Latinovićeva je dodala i da su ove godine uručena i dva posebna priznanja – za film „Pištolj i kacige” u režiji Marka Marjanovića Marinčića, kao i hrvatskom reditelju Josipu Lukiću za film „Bijeli Božić”.

Nema komentara

Napišite komentar