Završen film "Čudna šuma" - drama dugih tišina, bespomoćnosti i usamljenosti

autor: M.K. 0

Novi film Sabolča Tolnaja, drama „Čudna šuma“ napisan prema priči „Minotaur“, završen je i uskoro će se naći pred gledaocima. 

Ova drama govori o jednoj mađarskoj porodici sa severa Srbije čiji sin beži iz centra za lečenje od narkomanije. Njegovi roditelji saznaju da je dugovao lokalnom mafijaškom bosu, najverovatnije  je zbog toga i pobegao - da bi se sakrio. Roditelji jedan drugog optužuju  zbog sudbine svog deteta, a otac se iseljava iz zajedničkog doma. Oboje pokušavaju da pronađu svog sina i svako se od njih na svoj način suočava sa surovom  realnošću današnje Srbije.

O svom novom ostvarenju reditelj kaže: „Posle filma „Peščanik“, koji je kroz priče koje se paralelno odvijaju u XX veku na prostorima bivše Jugoslavije govorio o stalnoj reinkarnaciji besmislene mržnje, osetio sam potrebu za jednostavnijim načinom pripovedanja, za  jednostavnijom formom, koja je ipak izrazita, na prvi pogled  prepoznatljiva.

Čudna šuma je specifična priča čiji scenario je napisan prema priči  „Minotaur“ novosadske spisateljice Judite Šalgo. Likovi dolaze iz  višenacionalne, nekada svetskim tokovima okrenute sredine, u kakvoj sam i sam odrastao, bivajući svedok kako je taj srednji sloj, polako, stavljen na marginu. Na ljude bez ikakvog značaja i uticaja na društvo u kome žive.

Vrtlog, odnosno lavirint ih polako uvlači, jer oni su svakim svojim  nesvesnim pokretom ili korakom sve bliže centru gde ih čeka suočavanje sa zveri koja se uvukla u njih same, jer Minotaur je sam Sistem, koji ih sa  idiotskim osmehom na licu, kao na Goyinoj slici „Saturn“, polako ali sigurno proždire“, završava Sabolč.

Tolnaj je za scenario ovog filma osvojio glavnu nagradu na CineLinku koju dodeljuje Francuski nacionalni centar za film, kao i nagradu austrijske produkcijske kuće Synchrofilm film, video & audio.

Glavne uloge u filmu tumače Hermina G. Erdelyi, Robert Tilly, Nenad Jezdić, Siniša Tucić i Jovan Belobrković.

Sabolč Tolnaj dobio je razne nagrade za svoj rad - njegov poslednji igrani film „Peščanik“ osvojio je brojna priznanja na domaćim i inostranim festivalima, između ostalih na nacionalnom festivalu srpskog filma u Novom Sadu Cinema city 2007, kada dobija nagradu za najboljeg reditelja Srbije, kao i prestižnu nagradu Zlatni Aleksandar za Najbolje umetničko dostignuće na 49. Filmskom festivalu u Thessalonikiju. 

Nema komentara

Napišite komentar