WandaVision – enigmatično putovanje kroz vreme

autor: Emina Miletić 0

Spoiler alert!

Dugoočekivana američka televizijska serija WandaVision premijerno je prikazana 15. januara na onlajn platformi Disney+ i odmah dostigla ogromnu popularnost. Ova serija, producirana od strane Marvel studija, prva je u nizu nadolazećih projekata i obeležava prelazak u novu, drugačiju fazu Marvelovog filmskog univerzuma.

Foto: Marvel Studios

Kreatorka serije je Žak Šefer, koja je ujedno i scenaristkinja, dok režiju potpisuje Met Šekmen. Serija se sastoji od 9 epizoda i smeštena je u interval nakon događaja iz filma Avengers: Endgame. Za svaku pojedinačnu epizodu izdvojen je budžet od 25 miliona američkih dolara, stoga WandaVision postaje najskuplja serija u istoriji televizije. Ovaj projekat nije namenjen samo gledaocima koji već dugo prate avanture popularnih superjunaka, već će tok priče moći da prate i oni koji nisu gledali prethodne Marvelove blokbastere. 

Radnju serije odlikuje interesantan i drugačiji koncept. Popularni superherojski duo Vanda (Elizabet Olsen) i Vižn (Pol Betani), koji su dosad ratovali na bojištima i spašavali univerzum od uništenja, u ovoj seriji postaju glavni likovi klasičnog, crno-belog američkog sitkoma, nakon što se dosele u mali grad Westview, vođeni željom za mirnim životom u predgrađu. Vreme nije statično, te se svaka epizoda serije događa u drugačijem vremenskom razdoblju. Prva epizoda dešava se u pedesetim godinama prošlog veka, dok se svaka naredna epizoda odigrava jednu deceniju kasnije. Vanda i Vižn putuju kroz vreme i proživljavaju sopstvenu ljubavnu priču, punu pustolovina koje sa sobom donosi roditeljstvo, dok istražuju različite oblike bliskosti i kompleksnosti života u maloj zajednici u kojoj moraju da kriju svoj pravi identitet. 

I dok prvih nekoliko epizoda vraćaju u jedan nestali period i dočaravaju duh prošlovekovnih televizijskih kreacija, već u narednim epizodama serija poprima drugačiji ton i razbija naizgled idiličnu atmosferu, naglašavajući da iza kulisa savršenih života superherojskog dvojca vreba opijumski brlog opasnosti pristiglih iz stravičnih noćnih mora. Vanda i Vižn polako postaju svesni pretećeg okruženja, nelagodnosti koja se gomila u vazduhu i nepoznatih posetilaca koji dolaze iz predela van gradske teritorije, a koji sa sobom donose aromu misterioznosti i potencijalne pretnje, dok njihova spoljna perspektiva odudara od one koju imaju stanovnici grada i preti da na njih obruši efekte sopstvene, grube stvarnosti. 

Dodatnu notu zagonetnosti radnji daju čudnovati likovi koji nastanjuju mali američki grad. Nekada se stapaju sa pozadinom, preuzimajući ulogu posmatrača iz senke, dok ponekad uspevaju da nametnu svoju važnost u kontekstu priče. Iz šarolikog asortimana suseda izdvaja se nametljiva, zanimljiva komšinica Agnes (Ketrin Han), koja već u prvoj epizodi poput daška hladnog vetra umaršira u dom novih komšija, spremna da pothrani svoje prisutvo u njihovu rutinu i počasti ih pričama ugrabljenim iz sopstvenog života. Jako bitna za tok fabule biće i tajanstvena Monika Rembo (Tejona Paris), koja će glavnoj junakinji pružiti pomoć tokom dolazaka njenih blizanaca na svet, a pokazaće se i kao ključna karika u razotkrivanju zavere koja se odigrava na ekranu. 

Foto: Marvel Studios

Serija je sastavljena od različitih, isprepletanih priča koje se protežu kroz decenije, prožete događajima koji se nalaze na granicama između realnosti i fikcije, halucinacije i magije. Ljubavna priča Vande i Vižna prepuna je iskonske, drevne povezanosti, a jedan od najdirljivijih aspekata serije jeste slikovita prezentacija njihovog života sa sinovima – odrastanje u domu ljubavi, opsednutost jednostavnostima svakodnevice i gotovo praznična euforija koja nastaje usled ispunjenosti. 

Iako u seriji ima i momenata prepunih akcije, borbi između dobra i zla, zlikovaca koji vrebaju superheroje i tajnih agenata sa sumnjivim agendama, ovo nije samo naučnofantastična, uzbudljiva avantura, već takođe i emotivna storija o udobnosti uspomena i snazi ljubavi; o lepoti koju ta ljubav stvara i razaranju koje može da donese ako je pomešana sa gubitkom; o njenoj mogućnosti da prkosi smrti, zaboravu i uništenju. 

Vanda Maksimof je unikatna Marvelova heroina, obdarena oštrom inteligencijom i energičnim duhom, ali od detinjstva suočena sa ozbiljnom životnom boli i gubitkom najmilijih. Serija istražuje načine na koje ova žena pokazuje da voli, njene potisnute povrede i želju za pripadanjem, krajnosti do kojih je spremna da ode u potrazi za srećom i žrtve koje je spremna da podnese zbog voljenog muškarca. I lik Vižna dobija eksploraciju na ekranu – on je zamršeno misteriozni heroj, strastven i nepokolebljiv u svojoj ljubavi prema porodici, velikodušan i staložen uprkos ožiljcima koje stalne borbe ostavljaju u životu. Upravo Vandi i Vižnu – koji su vezani svojim iskustvima, na mnogo načina progonjeni proslošću, a opet savršeno spojeni i vrlo intrigantni – serija duguje popularnost, jer ova dva fascinantna lika smeštena u središte priče daju ovoj televizijskoj seriji čaroliju.

Nema komentara

Napišite komentar