Videomedeja - u korak sa svetom

autor: Tijana Jovanović 0

Festival "Videomedeja", 19. po redu, održava se u Muzeju savremene umetnosi Vojvodine. Tokom tri dana trajanja festivala posetioci će moći da pogledaju projekcije najrazličitijih vrsta video sadržaja iz Srbije i inostranstva, ali i da se po prvi put susretnu sa inovacijama u ovoj grani moderne umetnosti.

Ovogodišnja "Videomedeja" započela je projekcijom filma Mihaila Ristića u Kino sali muzeja. Film predstavlja retrospektivu višedecenijskog rada ovog multimedijalnog umetnika. Tema filma jeste čovek prikazan na drugačiji način. Drugačiji i po pitanju načina snimanja, ali i po pitanju ugla iz kog se čovek posmatra.

Ove godine na festivalu se pojavljuje inovativna instalacija u obliku naočara pomoću kojih je moguće doživeti virtuelnu realnost gde god da se okrenete. Ovakav doživljaj moguć je trenutno samo na ovom festivalu jer naočare u Srbiju zvanično stižu tek 2016.

Ovakve instalacije, ali i mnoge druge koje pružaju nešto drugačije od onoga što nam je svakodnevno dostupno predstavljaju autentičnost i bogatstvo ovog festivala. Predsednica "Videomedeje" Ivana Sremčević Matijević ističe da joj je veoma drago što je Srbija u korak sa svetom kada je u pitanju ova vrsta umetnosti:

– Već 19 godina uspešno sarađujemo sa svetskim umetnicima i svake godine saradnika je sve više i više. Takođe, uspevamo da propratimo sve svetske inovacije u polju video-arta i na to sam veoma ponosna. "Videomedeja" u Srbiji je u velikoj meri zaživela zahvaljujući internetu, jer je internet taj koji je ljudima približio video umetnost – rekla je Sremčević Matijević i dodala da to ne znači da svaki video koji nađemo na internetu predstavlja umetnost.

Početak festivala vezuje se za 1996. kada je osnovano Jugoslovensko udruženje za video umetnost "Videomedeja", pa i sam festival. Tada su u takmičarskom delu festivala mogle da učestvuju samo žene. Tokom godina to ograničenje nestaje i svi autori bez obzira na pol mogu da se takmiče. Program festivala sastoji se od takmičarskog dela i pratećih programa. Takmičarski deo sastoji se od tri kategorije: najbolji video za koji se dodeljuje nagrada "Sfinga", najbolja medijska instalacija bilo koje vrste autoru donosi nagradu Bogdanka Poznanović, a za najbolji diplomski film sleduje nagrada "Lunartis". U zavisnosti od koncepta programa dodeljuje se i nagrada publike.

Ovogodišnji festival realizovan je uz podršku grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a trajaće do nedelje 25. oktobra kada će biti uručene i nagrade. Do tada posetioci mogu da pogledaju sve sadržaje ovog festivala od 17 časova do ponoći u prostorijama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Nema komentara

Napišite komentar