Večni – nova mitologija Marvelovog univerzuma

autor: Maša Đurašinov 0

Marvelov filmski univerzum započeo je četvrtu fazu filmova o superherojima, koju je ovog novembra otvorio film „Večni“ (Eternals) u režiji ovogodišnje dobitnice Oskara Kloi Džao.

Foto: Printskrin

Večni su grupa besmrtnih bića iz nekog drugog sveta, koja su od nastanka planete Zemlje pratila podsticala njen razvoj i napredak ljudske vrste. Predvođeni Ajak (Salma Hajek), Večni milenijumima štite Zemlju od Devijanata, predatora nalik na dinosauruse, poslatih na Zemlju mnogo pre nastanka ljudske vrste.

Pre 5000 godina Večni su istrebili Devijante i započeli naizgled normalne živote na različitim krajevima sveta, čekajući trenutak povratka u Olimpiju, svet iz kog potiču. Međutim, nakon zemljotresa koji je potresao celu planetu, pojavila se nova generacija Devijanata i Večni su ponovo ujedinjeni.

Radnja filma vodi nas iz sadašnjosti u prošlost i nazad, pričajući brojne priče Večnih, polako upoznajući gledaoce sa likovima i njihovim pričama. Film karakterišu živopisni prikazi različitih predela, od modernog Londona, preko Amazonije, Mumbaja, Aljaske, pa sve do istorijskih predela Mesopotamije i legendarnih Visećih vrtova Vavilona. Istorija i mitologija vešto su utkani u film, a najbolje se mogu prepoznati u imenima i anegdotama Večnih. Tako je ratnica Tena (Anželina Džoli) poznata kao zaštitnica drevne Atine, a Gilgameš (Don Li) jedan od najvećih heroja Mesopotamije, dok je Ikaris (Ričard Maden) bio povod za mit o prvom letaču grčke mitologije.

Međutim, ono što ovaj film najviše povezuje sa mitovima jeste njegova usmerenost na likove, njihove živote, vrline, mane i najdublje želje. Kroz njih rediteljka Kloi Džao adresira osetljive teme poput života sa hendikepom, mentalnog zdravlja, telesne ljubavi, istopolnih brakova, mira u svetu i ravnopravnosti polova, što u nekoliko navrata film dovodi do granice patetike, ali je ona za dlaku izbegnuta.

Iako nosilac velikih promena, film „Večni“ je i dalje deo Marvelovog filmskog univerzuma i sadrži brojne odlike koje su vremenom postale tipične karakteristike Marvela. Jedna od njih je svakako dovitljivi humor koji se odlikuje kratkim, pomalo ironičnim opaskama. Osim toga, tu su i aluzije na popularnu kulturu i dešavanja koja prethode radnji filma u zamišljenoj vremenskoj liniji Marvelovog univerzuma. Tako se u „Večnima“ spominju događaji iz filma „Osvetnici: kraj igre“ koji mu po hronologiji prethodi, međutim, ono što je takođe tipično za Marvel jeste da se svaki film može gledati nezavisno od drugih, što je slučaj i sa „Večnima“.

Suptilan i pomalo liričan pristup rediteljke Kloi Džao žanru koji inače karakteriše obilje akcije unelo je novu dimenziju u svet filmova o superherojima. Iako je „Večni“ i dalje predstavnik svog žanra i u prvi plan stavlja akciju i natprirodne moći superheroja, on se zaista može smatrati prekretnicom i početkom nove ere u Marvelovom univerzumu.

Nema komentara

Napišite komentar