Umetnički filmovi na repertoaru CK13

autor: Milana Maričić 0

Ciklus filma „Ljubav kao rekonstrukcija zločina” počeo je u nedelju 26. januara, u Omladinskom kulturnom centru CK13, projekcijom filma „Davljenje po brojevima” („Drowning by numbers“) i trajaće do srede.

 Ovaj ciklus je deo programa „Art bioskop CK13”, koji su 17. put zajedno organizovali omladinski centar i publika, i u okviru kojeg će biti prikazana četiri filma britanskog reditelja, slikara i multimedijlanog umetnka Pitera Grinaveja, koje je uredila Radmila Ercegovac. Početak projekcija je od 21 h, a ulaz je slobodan.

„Davljenje po brojevima” iz 1988. godine je crno-humorna komedija, koja u maniru parodije karakterističnom za Grinaveja, prati priču tri žene, majke i njene dve kćerke, koje bračne probleme rešavaju ubistvima svojih muževa. Uz pomoć prijatelja, lokalnog islednika, ekscentričnog gospodina Madžeta zločini su dobili epilog nesrećnih slučajeva. Tokom celog filma ovi junaci, predvođeni Madžetovim sinom Smatom, učestvuju u bizarnim igricama, nalik dečijim, koje podrazmevaju brojanja i ponavljanja, i koje se na metaforičan način bave životnim misterijama, smrti, strasti i života. Kako radnja filma odmiče u scenama se pojavljaju brojevi od jedan do 100 u vidu zagonetne simbolike. Neobičan i nestvarni svet ovih likova, smešten u selu na obali mora, dočaran je bogatsvom boja, detalja i idiličnih pejzaža, te svojim nesvakidašnjim tokom radnje podseća na jednu veliku tajanstvenu igru.

Piter Grinavej je britanski reditelj i svestrani umetnik rođen 1945. godine. Prve kratke eksperimentalne filmove snima šezdesetih godina prošlog veka, a njegov prvi dugometražni film bio je „The Falls“ iz 1980. godine. Kako je opisala Radmila Ercegovac, koja je priredila filmove britanskog autora, Grinavejevi filmovi su ekstravagantni, raskošni i neobični. Naizgled nebulozna naracija, simetrijski i slikarski postojani kadrovi, opscena ikonografija i parodija svakodnevice su samo neki od detalja koji čine njegove filmove prepoznatljivim.

 

Cilj programa „Art bioskop”, koji se odvija jednom mesečno jeste isticanje autorskog umetničkog filma, savremene filmske produkcije i kritičkog odnosa prema sedmoj umetnosti. Ova ostvarenja tako pronalaze svoj put do novosadske publike koja je svojim predlozima na konkursu dopinela izboru filmova.

 

U ponedeljak, utorak i sredu biće prikazana još tri odabrana filma Pitera Grinaveja: „Stomak jednog arhitekte” („The Belly of an Architect“, 1987), „Kuvar, lopov, njegova žena i njen ljubavnik” („The Cook, the Thief, His Wife & Her Love“, 1989) i „Telo kao knjiga” („The Pillow Book“, 1996).

Trejler za film ˝Davljenje po brojevima˝

Nema komentara

Napišite komentar