Tri hiljade godina čežnje

autor: Miljana Peter 0

Film „Tri hiljade godina čežnje“ u režiji Džordža Milera, premijerno je prikazan ove godine u maju u Kanu, nafilmskom festivalu, a u Srbiji je prvi put imao premijeru u septembru.

Foto: Google Images

Radi se o filmu koji je ekranizacija kratke priče iz 1994.godine „The Djinn in the Nightingale’s Eye“, engleskog pisca A.S.Byatta. Žanr filma je fantazija i drama.

Ovaj film je aluzija na istočnjačku priču o Aladinu. Film nosi naziv po džinu koji je dve ipo hiljade godina bio zatvoren u boci, a njegov lik glumi Idris Elba. Koji prati svakog koga sretne, kako bi mu ispunio tri želje i bio oslobođen. Elbi, to baš ne polazi za rukom i moli Tildi Svilton koja glumi naučnicu po imenu Alitea Bini, njoj je posao da proučava pričanje priča, u jednu od ispričanih priča biće uvučena.Ona je usamljena i džin želi da joj ispuni tri želje što ona u početku odbija. Njih dvoje sreli su se i upoznali nakon što je ona na velikom bazaru u Instabulu, u jednoj od prodavnica gde je bila gomila nerazvrstanih stvari sa dna te gomile uzela suvenir i kupila ga. Za koji su joj prodavci rekli da se zove „Slavujevo oko“, koji je imao spiralne šare i bio je plave boje.Kada se vratila u hotel uzela je da ga operei tada se on pojaviou njenoj spavaćoj sobi.Džin je biće iz islamske mitologije, velikog rasta i tokom celog filma bira između ispravnog i pogrešnog.

Veliki džin idalje nagovara Aliteu da joj ispuni tri želje, na šta ona pristaje. Tri želje koje je naratorka poželela su: Da njega prestane da boli glava, da popije gutljaj od čaja koji su joj doneli iz rum servisa i na kraju da uzme jedan keks. On joj govori da su te želje jednostavne i da bi trebala da poželi neku najdublju želju. Ona gubi strpljenje i moli ga da se vrati u svoju bocu odakle je izašao. Posle toga džin počinje da se samopovređuje. Ona mu se izvinjava i moli ga da prestane. On joj tada priča da se već povređivao zbog Zefir, kojoj je želeo da ispuni tri želje i da je oslobodi zarobljeništva. Zefir je bila siroče silom udata za bogatog trgovca sa 12 godina, a on je bio mnogo stariji od nje. Bogatom trgovcu ona nije bila jedina žena, pored nje on je imao još dve koje su od nje bile starije, nisu je volele i nisu pričale sa njom.Svaki put kada bi Zefir poželela, džin se pojavljivao, a kada bi je iznervirao vraćao bi se u bocu kako bi se ona smirila. Zefir nije smela da izgovori da želi da džin nestane. Međutim poslednji put ju je toliko iznervirao da je ona izgovorila „Želela bih da mogu zaboraviti da sam te ikada srela“. Nakon što joj je ispričao ovu priču Alitea, je poželela želju da on nju voli kao i tu devojku, jer je naučnica smatrala da je ona tu da bi ga volela. Pored ove priče džin je Alitiji ispričao još mnogo priča, ispričao joj je kako je izgledalo odrastanje turskog Cara Murata i kako je on imao moć nad celim carstvom u odnosu na njegovog mlađeg brata. Priče velikog džina su priče kroz istoriju od kralja Solomona do kraljice Sabe.

Posle ove želje on se vraća u svoju bocu, a Alitea odlazi u London. U Londonu se pojavio i džin. Njih dvoje su dane provodili zajedno, džin je svuda pratio naučnicu u njenom radu, a kada ne bi bio s njom istraživao bi svet. Njih dvoje nisu bili uvek zajedno, on je dolazio s vremena na vreme i bio s njom i više nego što je trebalo, a njoj je to bilo dovoljno.
Džordž Miler najpoznatiji je australijski reditelj i scenarista. Najpoznatiji je kao reditelj filma pobesneli Maks koji ima više delova, gde u glavnoj ulozi glumi Mel Gibson.

Nema komentara

Napišite komentar