Tragedija kralja rokenrola - Elvis

autor: Milica Nikolić 0

Kompozitor Leonard Bernštajn za Elvisa je rekao da predstavlja najveću kulturnu silu u dvadesetom veku, koja je uticala na muziku, jezik, odeću i predstavlja potpuno novu društvenu revoluciju. Isto mišljenje deli i režiserfilma Baz Lurman koji je u jednom od svojih intervjua potvrdio da je Elvisovu karijeru potrebno oslikati u svetlu u kom se dešavala, a koja se prelamala upravo kroz njegu pojavu.Dugo očekivani biografski mjuzikl o kralju rokenrola, pod nazivom „Elvis“ premijerno je prikazan na Kanskom festivalu u maju, dok se pred publikom našao u junu ove godine. 

Foto: Pinterest

Pored australijskog režisera Baza Lurmana, na scenariju za dugo najavjivani filmski spektakl radili su Sem Bromel, Krejg Pirs i Džeremi Doner. Interesantna ali i kompleksna priča Lurmana i Donera o zavodniku nestašnih kukova u fokus pored glamura i slave, stavlja i društvenu problematiku vremena u kom je Elvis stvarao.Period generacije bejbibumera koja postaje kreator sopstvene kulture krunisana rokerolom kao izrazom bunta i odbacivanja svih tradicionalnih vrednosti prošlog vremena. Jačanje pokreta za građanska prava, ukidanje rasne diskriminacije i ubistvo Kenedija samo su jedne od značajnih događaja u istoriji koji su se prelamali upravo kroz fenomen momka iz Memfisa. Beli zavodnik koji očarava izvođenjem crnačke muzike, „nepristojna“ pojava na bini, koja je svojim buntovničkim stavom bila jedna od pokretača društvene revolucije o kojoj govori Bernštajn. 

Da bi se dočarala magija koju je karlj rokenrola nosio sa sobom jedno od krucijalnih elemenata pored muzike na kojoj je radio Eliot Viler i kojoj Lurman u svojim filmovima poput Moulin Rouge! (Mulen Ruž!) posvećuje posebnu pažnju, bila je upravo to ko će tumačiti ulogu slavnog Elvisa. U tome se odlično snašao mladi glumac Ostin Batler, koji je gotovo življenjem uloge osporio sve prethodne sumnje. Dok ga gledamo u ulozi Elvisa, mladi Batler uspeo je da donese ono što se i najviše očekivalo – energiju i senzualnost kako na bini tako i van nje. 

Međutim pored očekivanog – glamuroznog života rokenrol zvezde,  u filmu imamo priliku da vidimo Elvisa i kao tragičnog junaka, zarobljenog u rukama menadžera Tom Parkera (Tom Henks) i svog oca Vernona (Ričard Roksburg).Pukovnik Tom Parker je baš kao što glasi i naslov jedne od Elvisovih pesama Devil in Disguise (Prerušeni đavo), kojem Elvis metaforično prodaje svoju dušu. Dok posmatramo priču koja je ispričana kroz prizmu Elvisovog menadžera pukovnika Tom Parkerau kojoj bi Elvis trebao da ostane centralna figura, u nekim momentima uspeva da sklizne i stavlja Elvisa u drugi plan. To se posebno vidi  u delovima kojima se pukovnik Tom Parker suočava sa sopstvenom prošlošću, spreman da uradi sve kako se ne bi nosio sa posledicama iste, a tome posebno doprinosi i gluma Toma Henksa koja je sandardno odlična, ali u nekim trenucima i prenaglašena.  

Kroz gotovo trosatnu priču Elvisa posmatramo kao buntovnika sa stavom, a zatim i kao tragičnog junaka koji se nosi sa posledicama sopstvene sudbine. Kako se priča razvija sve dublje zalazimo ispod površine i dolazimo do mračnog perioda Elvisove karijere, čije prirustvo je Elvis svojim umećem uspeo da sakrije na sceni, a koja je pored glume odlično dočarana i fotografijom (Mendi Voker). Njegovi nastupi, koji nas kroz film u potpunosti vraćaju u „Elvisovo vreme“ dobijaju i tužnu, gotovo mučeničku notu u kojoj se vidi pad velikog kralja. 

Pred sam kraj filma koji oslikava i kraj Elvisovog života, Lurman kao da se u potpunosti odmakao od čoveka u kombinezonu i njegove suštine, te nam tako ne preostaje ništa drugo nego sažaljenje nad legendom rokenrola. Film nam pruža očekivan povratak u „Elvisovo vreme“ ali nas isto tako ostavlja sa utiskom kraja u kojem je Elvis tragični junak sa nedovršenom pričom bez finalnog prodiranja u njegovu suštinu. Postavlja se pitanje koje i Parker postavlja Elvisu u jednom trenutku – Are you ready to fly? (Da li ste spremni da poletite) u Elvisov svet.

Nema komentara

Napišite komentar