TOMA – Pesme, poroci i nesrećne ljubavi

autor: Nevena Bjeljac 0

Film „Toma” prati bogatu životnu biografiju punu emocija jednog og najpoznatijih pevača narodne muzike na prostorima bivše SFRJ – Tome Zdravkovića.

Foto: Printskrin (TOMA film)

Jedan deo priče pokriva Tominu poslednju turneju 1991. godine, borbu sa rakom prostate i njegov odnos sa doktorom koji ga je lečio, dok se drugi deo priče prostire preko trideset godina i vremenska linija „skače” između decenija napred i nazad. Na ovaj način omogućeno je i onima koji ranije nisu bili upoznati sa njegovim likom, delom i stvaralaštvom da upoznaju Tomu onakvim kakav je zaista bio.

Tomin život bio je konstantno preplitanje uspona i padova, kako u pevačkom, tako i u emotivnom smislu, te je akcenat stavljen upravo na taj rolerkoster emocija koje je Toma proživljavao. Vodio je kafanski život ispunjen potonućima, porocima i nesrećnim ljubavima prema ženama koje su mu ujedno bile večna ispiracija za pisanje najvećih hitova. Sa sobom je uvek nosio ogromnu količinu tuge i ljubavi, u isto vreme dodirujući i vrh i dno života, ali i slave.

Njegov buran i tragičan ljubavni život prikazuje se od njegove prve ljubavi Ruške koja se pojavljuje kao sablasna figura kroz ceo film preko velike neostvarene ljubavi prema pevačici Silvani Armenulić. Ono što u filmu najviše zapada za oko jeste to što je Toma uvek pun tuge večito bio spreman da oraspoloži druge ljude oko sebe. Tako je njegov odnos sa doktorom, koji mu je u početku zbog zdravstvenog stanja branio celokupan način života i pesmu, postao prijateljski odnos zasnovan na poverenju i neizmernoj podršci da zajednički izguraju Tominu poslednju turneju 1991. godine.

Glavnu ulogu tumači glumac Milan Marić koji je svoju veliku glumačku sposobnost dosada pokazao i u domaćim serijama „Bes” i „Državni službenik”, te je i kroz ovu ulogu uspeo da prenese pevačevu harizmu i šarm. Uz protetički nos i periku uspeo je čak i fizički da zaliči na pevača, dok je glas u izvođenju Tominih pesama „pozajmio” od pevača Ace Pejovića.

Tamara Dragićević je verodostojno prenela misteriozni šarm najpoznatije pevačice sevdalinki Silvane Armenulić, velike nedosanjane i nikad prežaljene ljubavi Tome Zdravkovića. Milena Radulović se pojavljuje na kratko u ulozi prve Tomine žene, ali je sve simpatije pobrala Sanja Marković glumeći Tominu poslednju ženu, od ukupno četiri koliko ih je imao u realnom životu.

U filmu se takođe pojavljuju mnoge današnje zvezde kao što su Lepa Lukić, Tozovac, Zdravko Čolić, ali i Mika Antić i Zoki Radmilović koji su tada bili na početku svojih karijera.

Originalnu muziku za film pisao je Željko Joksimović koji je na neverovatan način napisao i iskomponovao duet koji u filmu pevaju Toma i Silvana. Stiče se utisak da se radi o nekom starom zaboravljenom hitu koji smo negde već čuli, ali se zapravo radi o novoj pesmi „Ponoć” snimljenoj baš za potrebe ovog fima. Po svom karakteru i emociji koju prenosi, pesma „Ponoć” savršeno odgovara filmu i temi.

Iza režije filma „Toma” stoji Dragan Bjelogrlić, glumac koji se već više od decenije pokazuje kao sjajan režiser i reditelj.

Nema komentara

Napišite komentar