"So zemlje" - priča jednog fotografa

autor: M.K. 0

Dokumentarni film „So zemlje“ prikazuje život Sebastiaoa Salgada, brazilskog fotografa čije su crno-bele fotografije obišle ceo svet. Festival „Slobodna zona” donosi nam još jedan dokumentarac, ovog puta u režiji Vima Vendersa i Juliana Ribeira Salgada.

foto: freezonebelgrade.org

Salgadova priča je puna obrta - umesto da postane broker na Volstritu u tridesetoj, upućen je da svet posmatra kroz objektiv i obiđe najudaljenije tačke na Zemlji. Godinama je radio kao fotograf agencije Sigma, a posle i za agenciju Magnum. Igrom slučaja je 1981. zabeležio atentat na Ronalda Regana, američkog predsednika, što je uticalo na njegovu dalju karijeru. Ovaj film pokazuje sve te bitne pojedinosti Salgadovog života, snimljene uz pomoć njegovog sina i ko-reditelja filma - Juliana Ribeira Salgada.

Na svojim putovanjima Sebastiao upoznaje ljude, živi njihovim načinom života pre nego što ih fotografiše. 20 godina proveo je na različitim ratištima, a onda se posvetio fotografisanju prirode. Tada je napravio seriju fotografija Egzodus, kao i poslednju - Postanak (Genesis), koja prikazuje najsurovije i najudaljenije krajeve planete.

Film „So zemlje” prošao je sijajno na festivalu u Kanu, a srpska publika imaće priliku da pogleda ovaj film na festivalu „Slobodna zona” u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. 

Novosađani film mogu pogledati 9. novembra od 20 časova u bioskopu Arena. Festival traje od 8. do 11. novembra, održavaće se na dve lokacije – u bioskopu Arena i u Muzeju savremenih umetnosti Vojvodine,a program je izložen na sajtu festivala.

U Novom Sadu karte za svečano otvaranje mogu se kupiti po ceni od 300 dinara na blagajni bioskopa Arena. Cena karte za ostale projekcije u Areni je 250, a za projekcije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 150 dinara.

Nema komentara

Napišite komentar