SERIJA ,,U KLINČU” RECENZIJA: ODLIČAN PRIKAZ PROBLEMA SA KOJIMA SE SUOČAVAJU MLADI U SRBIJI

autor: Jelena Bursać 0

Serija ,,U klinču” emitovana na Prvom programu RTS-a, privukla je mnogo pažnje publike, a pogotovo one mlađe. Izvršni producent Miloš Avramović zajedno sa Aljošom Ćeranićem potrudio se da ova ,,tinejdž” drama bude ogledalo društva u kojem živimo. 

Foto: RTS1

Producenti su napravili odličan potez time što su za svog glavnog glumca uzeli poznatog pevača i muzičkog producenta Mihajla Veruovića, mladima poznatijeg kao Voyage. Pored mnogih mladih glumaca koji su privukli veliku pažnju publike, Voyage je ipak imao najviše simpatija i poneo titulu omiljenog lika iz serije. Njegov lik se zove Aljoša Kovač, i s obzirom da Voyage nema nikakvog glumačkog iskustva, odlično se snašao u ulozi sina čuvenih glumaca Nikole Koje i Branke Katić. 

Svaka porodica u ovoj seriji je imala neki problem. Ono što je interesantno jeste to da je ovde za svakog bilo po nešto, odnosno svako ko je gledao seriju mogao je da se poistoveti sa nekom životnom situacijom. Najveći fokus je upravo bio i na porodičnim problemima i kako se mladi u svojim ranim dvadesetima bore sa njima dok pokušavaju da pronađu sebe i usmere se na pravi put. 

Pored porodičnih problema, ova serija je bila i opasna kritika na društvo i državu. Na izuzetno mudar način se pričalo o nekim najvećim problemima sa kojima se mi svakodnevno susrećemo. Svako ko iole zna da čita između redova i protumači određene fraze može da ,,skonta” o čemu se ovde radi. Nasilje nad ženama, nasilje u porodici, kič i šund koji nas okružuje i pokušava na sve načine da zarobi mlade i neiskusne ljude koji pokušavaju ovde da opstanu. 

Aljoša Kovač je pokušavao na sve moguće načine da pobegne od tatinog sna da postane poznati bokserski šampion, i želeo je da bude poznati muzički producent. Velja Kovač je prikazan kao pravi patriotski otac. Sin će postati ono što otac želi, odnosno živeće život kakav on nije mogao da živi, a sa druge strane svoju ćerku, Milicu Kovač (Anita Ognjanović) koja želi da postane bokserski šampion, skoro pa neće ni primećivati. I naravno, dolazimo do klasike i velike, skoro pa nepopravljive, svađe oca i sina. 

Sa druge strane imamo alkoholičara Jakova Antonijevića (Nebojša Dugalić), koji je nakon smrti svoje žene odustao od života i okrenuo se poroku. Njegov sin Filip (Đorđe Mišina) se isto okrenuo poruku (kocki), a njegova ćerka Vanja (Ivana Zečević) na sve moguće načine pokušava da zadrži njihovu kafanu i  u takvom okruženju ostane pri zdravoj svesti. 

Svetle tačke ove serije su svakako Anka koju tumači čuvena Svetlana Bojković, fina baka koja vodi računa o svom unuku koji je ostao bez roditelja, Simketu (Matija Ilić), asocijalnom ,,gejmeru” sa anksioznim napadima i problemom funkcionisanja u spoljnom svetu, i naravno ujka Toma (Sergej Trifunović), ,,kul” ujak koji meditira i povezuje se sa svemirom. 

Treba se spomenuti i Iskra (Marina Pavlović), devojka iz male sredine koja pokušava da se ,,progura” i bude viđena i primećena. Iako je ona u dosta slučajeva znala da stvari koje radi nisu bile dobre, opet nije mogla da ih odbije zbog pritiska od strane majke koja ju je svakodnevno obasipala svojim problemima. 

Sve u svemu, može se reći da ima svačega i da je stanje dosta haotično. Naravno uz sve ove ,,odrasle” probleme, tu se spominje i ljubav, problemi oko faksa, prikazuje se čak i naša muzička scena, odosno ono što je aktuelno na našem prostoru a prvenstveno je slušano od strane mladih. Znači cilj i ideja je bila da se na sve moguće načine privuče pažnja publike svih uzrasta, uz veliku dozu sarkazma i kritike. Moglo bi se reci da je zadatak uspešno odrađen uz veliki broj pozitivih reakcija i velikog iznenađenja na glumu mladih umetnika od strane publike. 

S obzirom da se  finalna epizoda ove sezone završila tako da je otvoreno klupko za nešto novo, službeno je da dolazi i druga sezona u narednom periodu. 

Nema komentara

Napišite komentar