Revija autorskog i nezavisnog filma

autor: Marina Ivin 0

Festival evropskog autorskog  i nezavisnog filma "Euro-In" otvoren je sinoć u Kulturnom centru Novog Sada. Ovaj 19. po redu festival trajaće do 28. decembra, a tokom ovog perioda Novosađani će imati priliku da svakodnevno uživaju u 320 filmskih ostvarenja iz Evrope i sveta.

Prvog dana festivala prikazana su dva filma - "Frankofonija" ruskog reditelja Aleksandra Sokurova koji je ove godine u Veneciji proglašen najboljim evropskim filmom i domaće ostvarenje "Enklava". Goran Radovanović, režiser koji stoji iza ovog izvanrednog filma, koji je ujedno i ovogodišnji srpski kandidat za prestižnu nagradu Oskar, prisustvovao je otvaranju i podržao inicijativu novosadskog Kulturnog centra u propagiranju nešto drugačije kinematografije.

Đorđe Kaćanski, urednik "Euro-In" festivala, kao i filmskog programa KCNS izjavio je da su se i ove godine, shodno očekivanjima publike, potrudili da omoguće projekcije filmova prikazanih na festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji i drugim važnim festivalima.

- Želeli smo da obezbedimo ono što je trenutno, naravno po našem mišljenju, najbolje i najaktuelnije u svetu autorskog i nezavisnog filma. To su filmovi koji zaista otvaraju mnoge probleme i svojom plemenitošću mogu da ukažu u kom pravcu treba ići, ali nikako ne nudeći rešenje, jer njega svako treba da nađe sam. - rekao je Kaćanski i dodao da će ovaj festival uvek nuditi kvalitet, za razliku od nekih drugih "crvenotepisnih festivala", bez obzira na jako mala finansijska sredstva kojima raspolaže.

Potom je usledilo prikazivanje već pomenutog  filma "Frankofonija" koji je u potpunosti opravdao očekivanja originalnom rediteljskom idejom i pristupom temi i koji je među, nažalost relativno malobrojnom publikom, otvorio brojna važna pitanja o značaju umetnosti za čoveka i odnosu između umetnosti i moći.

Osim prikazivanja filmova, tokom festivala biće održana i brojna predavanja i radionice namenje mladim profesionalcima, studentima i ljubiteljima filma uopšte.Raspored projekcija za nekoliko dana unapred tokom trajanja festivala biće objavljen na sajtu Kulturnog centra: www.kcns.org.rs . Pojedinačne ulaznice za projekcije mogu se kupiti po ceni od 150 dinara, dok je dnevna ulaznica 200 dinara.

 

Nema komentara

Napišite komentar