Recenzija serije „Ginny i Georgia“ 2. sezona

autor: Viktorija Jović 0

Iako bi se na osnovu najavnog postera reklo da je reč o komičnoj i toploj priči između majke i ćerke, ipak ova serija podrazumeva drugačiji narativ. Drama, intriga i porodične tajne su reči koje u najužem objašnjavaju suštinu. „Ginny i Georgia“ je originalna Netflixova serija čije smo prve epizode mogli da gledamo 2021. godine.  Istražuje složene odnose unutar disfunkcionalne porodice, ali istovremeno se bavi i tinejdžerskim izazovima, odrastanjem i traumama iz prošlosti. Jedna od ključnih elemenata ove serije jeste njena hrabra obrada osetljivih tema poput rasizma, seksualnosti i mentalnog zdravlja. Prikazuje se na koji način ove teme utiču na pojedince i porodicu, dodajući dubinu priči. U pojedinim delovima izabrano je da se na kontraverzan način objasne određene anomalije u društvu, što nekada prikazuje samu krajnost, ali uz određenu dozu cenzure se postiže balans, pa veći deo serije ipak održava kvalitet u naraciji osetljivih tema.

Foto: MR--S on DeviantArt

U fokusu je veza između majke Džordže (Brianne Howey), koja teži ka tome da sakrije mračne tajne svog odrastanja, i ćerke Džini (Antonia Gentry), koja se bori sa svojim identitetom. Prva sezona posvećena je oktivanju i iznenađenjima iz prošlosti, upoznajemo karaktere likova i njihove živote. Međutim, drugi deo na kompleksniji i dublji način prilazi osećanjima svih, a pored toga ostavlja i gorak ukus nakon spoznaje realnosti.

Lik Džordže u najmanju ruku je inpozantan, kako je u nekoliko navrata njena ćerka i opisuje. Razlika od petnaest godina između njih često ostavlja utisak da je njihov odnos kao kod drugarica, što ponekad prevazila standarde koje poznajemo u roditeljstvu. Nesumnjivo je da Džordža pokušava da po cenu života sačuva dostojanstvo svoje dece i pruži im sve o čemu je ona nekada sanjala, poput ugodnog i bogatog života, ali i zaštite od strašnih i bizarnih stvari koje je doživela. Međutim, u želji da ih odbrani ipak im dodatno otežava odrastanje i čini da svet oko njih izgleda mračnije, strašnije. Mreža laži i tajni čija je istina isplivala na površinu dovela je do toga da kraj prve sezone ipak obeleži beg njene dece, Džini i Ostina, od disfunkcionalne porodice, nadajući se da će se u potpunosti udaljiti od obmana i grozne spoznaje.

Ipak, druga sezona vraća sve probleme na velika vrata, beg nije bio rešenje a mnoga pitanja se ponovo otvaraju uz jači i osetljiviji narativ. Džini i dalje ne može da se suoči sa činjenicom da je njena majka počinila stravičan zločin i u sebi pronalazi krivca, dok se s druge strane bori sa svojom normalnim tinejdžerskim problemima – prijateljima. Naime, dok se prva sezona tek u naletima bavi mlađom protagonistkinjom ove serije, drugi deo drame u velikoj meri otkriva njene poteškoće, borbu sa sobom, ali i sa načinom života njene majke, čije postupke najčešće ne razume i grdno osuđuje. Dakle, u drugom delu više možemo da saznamo o samopovređivanju, koje se kod Džini dešava kao posledica turbulentnog odrastanja i nerazumevanja. Na osetljiv  način se prolazi kroz psihološki problem tinejdžerke koja ne zna kako da se izbori sa svojim osećanjima i u nastavku se na edukativan način pristupa njenim problemima i daje im se na značaju, sagledavaju se iz drugog ugla i time se ostavlja snažan utisak na gledaoce.

Pored toga, više se daje prostora i drugim likovima, koji su doprineli da se ova priča razvije i dobije drugačiji smisao. Svako od njih sa ličnim neprilikama i brigama daje drami dodatnu težinu. Samim tim dolazimo do toga, da u nekim situacijama serija pokušava da isprati više priča, pa su neke do samog kraja ostale neispričane, čemu pripisujem kritike koje je ova serija dobila. Međutim, smatram da se rešenja poteškoća sa kojima se drugi članovi serije susreću ostavljeni za nastavak ove drame, koju svakako očekujemo uskoro.

Na kraju, serija „Ginny and Georgia“ definitivno privlači pažnju svojom dinamičnom radnjom i kompleksnim likovima. Donosi mnogo novih lekcija, sagledavanje života iz drugog ugla, ali i suočavanje sa psihološkim problemima ne samo tinejdžera, već i odraslih. Neminovno je da će nastavak sa sobom doneti nova iznenađenja i da ćemo videti na šta je sledeće spremna inpozantna Džordža, ali i kako će se Džini i Ostin izboriti sa još jednom greškom svoje majke, jer iako smo mislili da su sve intrige i kontraverze ispričane, otvaraju se nova poglavlja.

Nema komentara

Napišite komentar