Recenzija serije „Burning Body“ (2023)

autor: Milica Blagojević 1

Zločin, srast, ljubav, mržnja i neverstvo reči su koje najbolje sumiraju Netflix-ovu kriminalističku mini-seriju „Burning Body“ (u originalnom nazivu „El Cuerpo En Ilamas“) koja broji osam epizoda. Novo televizijsko ostvarenje predstavlja ekranizaciju ubistva koje se 2017. godine dogodilo nadomak Barselone, dok svi akteri predstavljaju osobe iz stvarnog života, direktno ili indirektno uključene u predstavljene događaje, čiji su karakteri, osobine i postupci fikcionalizirani. Međutim, iako je radnja koju serija prati zasnovana na medijski veoma ispraćenom slučaju, te mnogi gledaoci unapred znaju kako će se ona završiti, mističnost je itekako prisutna, pa priču uprkos poznatom epilogu obavija neizvesnost, tek toliko da pomislimo da će ishod biti neočekivan. Svaka epizoda prožeta je napetošću, serija broji mnogo stvarnih činjenica i pruža jasniji uvid u odigravanje zločina, ali se pomaže i dramom uz skandale o kojima se spekulisalo dok je slučaj bio aktuelan.

 

U centru zbivanja jeste ubistvo policajca Pedra Rodrígueza (José Manuel Rivera) čije je telo, spaljeno do granice neprepoznatljivosti, pronađeno unutar automobila pokraj puta. Njegova partnerka, policijska službenica Rosa Peral (Úrsula Corberó Delgado) na odsustvu je od posla zbog depresije. Rastrgnuta između nesuglasica sa bivšim mužem i borbe za starateljstvo nad njihovom ćerkom, ona prima informaciju o tragičnom događaju, a nedugo zatim, zajedno sa ljubavnikom Albertom Lópezom (Joaquim Gutiérrez Ylla) biva osumnjičena za isti. Kroz nekoliko epizoda, limitirana Netflix-ova serija prati razvoj istrage, prikupljanje dokaza i potragu za motivima, a klupko skrivenih tajni konstantno se odmotava, dok su svi glavni akteri vezani za neki odeljak španske policije. Publika je dobila detaljan uvid u fiktivnu verziju turbulentnog i komplikovanog života Rose Peral, koji je svakako inspirisan neiscrpnim medijskim izveštavanjem.

Kadrovi, scenografija, lokacije i sitniji detalji poput fotografija i dokaza odrađeni su pedantno i prikazani veoma verno, skoro identično kao što je bilo u stvarnosti. Ono što na trenutke odskače od karaktera koji serija ima jeste muzika, koja katkad zazvuči krajnje neusklađeno sa scenom koju prati. S druge strane, gluma je izvrsna, odlično je prikazana suština likova, te je ona još jedan faktor koji ovu priču čini interesantnom za gledanje čak i onima koji su sa njom upoznati. Glavna uloga pripala je nikome drugom do Úrsuli Corberó Delgado, svima već dobro poznatoj iz serije „Money Heist“ („La Casa De Papel“), koja je uspela besprekorno da predstavi Rosine emocije, staloženost i borbu sa sobom samom, dok zanemarljiv nije ni učinak koji je imao ostatak glumačke ekipe.

Interesantna je Netflix-ova odluka da istog dana objavi igranu seriju, ali i dokumentarni film o pomenutom događaju („Rosa Peral's Tapes“), u kojem je reč data i samoj Rosi, ka čijem liku je i usmerena kompletna radnja drame. Ipak, takva odluka čini se pomalo kontradiktornom. Na samom početku dokumentarca Peralova se ograđuje od naslova i tekstova koji su zadirali duboko u njenu privatnost, budući da su tabloidi s nestrpljenjem čekali da objave mnoštvo informacija koje su za čitavu situaciju poptuno irelevantne. Međutim, serija se poprilično oslanjala na „skriveni“ aspekat njenog života, prikazujući navodne afere i predstavljajući je i u donekle degradirajućem tonu, dok su epizode u nekoliko navrata prožete seksualnim scenama u najmanju ruku bespotrebnim za kontekst. Tako je Netflix Rosi Peral dao pozitivan medijski prostor, istovremeno je ponovo blateći, što bi se moglo smatrati velikom manom ovog ostvarenja.

Iako se na prvi pogled čini kao da je dosadno gledati seriju u kojoj je kraj već jasan, „Burning Body“ ipak pruža interesantniji uvid u slučaj, pa tako čak i onima kojima je ishod poznat može uspeti da do samog kraja zadrži pažnju. Produkcija je odlična, kao i gluma, a istinita priča predstavljena je na vrlo interesantan način koji gledaoce poziva na dodatno razmišljanje, kao da su i sami u ulozi detektiva. Na opšti utisak svakako utiče i glavna glumica, čija je svetska glumačka reputacija razlog više za strimovanje. Nova Netflix-ova serija vredna je gledanja, najpre delu publike koji je zainteresovan za policijske istrage, dok je ukupno trajanje od 390 minuta pogodno za binge-watch. Ipak, za sve koji se dvoume, a zanima ih konkretan slučaj bez fikcije, želeli bi da bolje shvate suštinu zločina i upute se „iz prve ruke“ u odvijanje događaja, čini se da je bolji izbor dokumentarni film „Rosa Peral's Tapes“.

1 Komentar

Napišite komentar