Pseudonim moje genijalne prijateljice

autor: Sara Matković 0

Novosadska premijera dokumentarnog filma „Groznica Ferante“ o čuvenoj italijanskoj književnici prikazana je ove nedelje u Kulturnom Centru Novog Sada. Nakon projekcije održan je i razgovor sa rediteljem Đakomoom Durzijem.

Photo: Five Stars Film Distribution

Ko je Elena Ferante? Na to pitanje još uvek nema odgovora, jer ova savremena italijanska književnica piše pod pseudonimom. Njena dela poput „Napljuskih priča“, „Moje genijalne prijateljice“ i „Nesnosne ljubavi“, naišla su na ogromnu čitanost, nezavisno od pola i geografskih odrednica.

Njena dela su savremena, stvarna i svakome dozvoljavaju da u knjigu uđu sa svojom tajnom i da je razumeju na svoj, ličan način. Ferante o sebi kaže da je sasvim dovoljno što je napisala dela, njen cilj je da se knjige čitaju i da je sasvim suludo da otkriva ko je.

Ipak, ono što je o njoj poznato jeste da se Elena Ferante smatra jednom od 100 najuticajnijih ljudi na svetu. Reditelj filma Đakomo Durzi prikazao je ključne trenutke Eleninih dela, uz pomoć savremenih pisaca poput Roberta Saviana i Džonatana Frenzena, a takođe i prevodioca ovih knjiga na egleski, En Fontejn.

– Ovo je prvenstveno film o književnosti, o pisanju, o čitanju, a to je ono što je najvažnije kako bismo zaista otkrili ko smo mi, koje su naše patnje i radosti – smatra reditelj.

Ovaj dokumentarac ima za cilj da prepriča odsustvo nečega i to je film o književnosti, a ne o otkrivanju identiteta. Prikazuje prijateljsvo među ženama, porodične priče, odnos majke i ćerke, pa i samu poziciju žena. Durzi takođe govori da je jug Italije veoma šovinistički nastrojen i da je to teška situacija za jednu ženu, pa tako govori o njihovim pozicijama i šta je sve potrebno da bi jedna žena opstala.

Sama ideja da napravi dokumentarac o ovoj skrivenoj osobi, odnosno o njenim prozirnim i poučnim delima, rodila se iz besa i ljutnje. Italija je govorila o Eleni Ferante od samog nastanka knjiga, ali su oni pričali o identitetu, niko nije govorio o književnosti, već su svi želeli da saznaju ko je autorka. Upravo to je kulminiralo kod Durzija, koji je želeo da prodre u dela i prikaže stav i glas spisateljice kroz književnost.

Novosadska publika imaće još prilika da pogleda ovaj film, i to 29. oktobra u 21h, dok će od 30. oktobra do 6. novembra termini projekcija biti u 19 časova.

Nema komentara

Napišite komentar