„Prijatelji” ponovo na okupu – nostalgični „Reunion”

autor: Danica Gaćinović 0

Prvi put nakon sedamnaest godina glumačka ekipa „Prijatelja” (Friends) ponovo se sastala i priredila jedno sentimentalno vraćanje u prošlost. Zvezde kultne komedije, Dženifer Aniston (Jennifer Aniston), Kortni Koks (Courteney Cox), Lisa Kudrou (Lisa Kudrow), Met Leblank (Matt LeBlanc), Metju Peri (Matthew Perry) i Dejvid Švimer (David Schwimmer) oživele su omiljene trenutke kroz specijal „Prijatelji: Ponovo zajedno” (Friends: The Reunion) ili kako ga još neki nazivaju The One Where They Get Back Together, koji je premijerno prikazan 27. maja ove godine.

Foto: hbogo.rs

Prijatelji (Friends) su i dalje jedna od najpopularnijih televizijskih serija, koja je odmah po emitovanju prve sezone postala svetski fenomen i taj status sačuvala do danas. Brat i sestra Ros (Dejvid Švimer) i Monika Geler (Kortni Koks), kao i njihovi prijatelji Čendler Bing (Metju Peri), Fibi Bufe (Lisa Kudrou), Džoi Tribijani (Mat Leblank) i Rejčel Grin (Dženifer Aniston) su mladi ljudi koji žive zajedno u jednoj njujorškoj zgradi na Menhetnu. Priča prati njihove živote, međusobne odnose i ljubavi prožimajući humor kroz svaku situaciju.

Godinama se govorilo o ponovnom okupljanju slavne ekipe kroz film ili specijalnu epizodu, premda su producenti smatrali da je priča svakog lika završena najbolje moguće. Ben Vinston (Ben Winston) je režiser, a istovremeno je jedan od izvršnih producenata uz glavnu glumačku ekipu i Kevina Brajta (Kevin Bright), ali i Martu Kaufman (Marta Kauffman) i Dejvida Krejna (David Crane) koji su tvorci serije Prijatelji.

U specijalnoj epizodi bez scenarija glavna šestorka posećuje setove originalne serije, susreće se sa sporednim likovima, rekreira scene, prati snimke iza kulisa, priseća se određenih momenata sa snimanja, te nas scenama iz devedesetih i ranih dvehiljaditih osvaja nostalgijom. Rejčel, Monika, Fibi, Čendler, Džoi i Ros jedni su od napopularnijih likova u istoriji televizije, a ovom epizodom podsetili su nas na neka lepša, bezbrižnija vremena.

Kada govorimo o konceptu, Reunion je sve u jednom dokumentarac, talk show, live komedija. Dok u jednom momentu pratimo glumce koji se kreću kroz set i evociraju uspomene, u sledećem trenutku smo već na pozornici Džejmsa Kordena (James Corden) u ulozi voditelja koji razgovara sa glavnim glumcima na poznatom kauču ispred fontane iz uvodne špice Prijatelja. Tom prilikom, glumci otkrivaju tajne i anegdote koje fanovi nisu znali, te na humorističan način odgovaraju na Kordenova zanimljiva pitanja, što ovaj razgovor čini dinamičnim. Ipak, najiskrenije spontane reakcije prepoznajemo kada se šestoro prijatelja okuplja sa širokim osmesima, po kojom suzom i sa par reči koji ih vraćaju nekoliko godina unazad, u doba snimanja serije.

Baš u momentu kada se udubimo u intervju i detalje koje nam glumci otkrivaju, pomalo nas razočara uključenje poznatih ličnosti poput Dejvida Bekama (David Beckham), Džastina Bibera (Justin Bieber) i Lejdi Gage (Lady Gaga). Međutim, producenti su smisleno protkali njihova pojavljivanja. Upečatljiva je scena kada se poznati model, Kara Delavinj (Cara Delevingne) na sceni pojavljuje u haljini koju je Rejčel nosila kao deveruša na venčanju svog bivšeg verenika, a Sindi Kraford (Cindy Crawford) u Rosovim uskim kožnim pantalonama.

Kreatori serije, ponajviše Marta Kaufman i Dejvid Krejn osvrnuli su se na ideju o stvaranju ovog sitkoma i na same početke, a u jednom momentu otkrili detalje o izboru glumaca. Scenaristi, iako su im poklonili malo pažnje, nisu zaboravili ni sporedne likove, pa se ekipi pridružuje Ganter kog tumači Džejms Majkl Tajler (James Michael Tyler), Rejčelina sestra Džil koju igra Ris Viderspun (Reese Witherspoon), Eliot Guld (Elliott Gould) i Kristina Pikls (Christina Pickles) kao roditelji Rosa i Monike. Pojavljuje se i Tom Selek (Tom Sellek) kao Monikin bivši dečko Ričard, a posebnu pažnju privuklo je čuveno O Bože od Dženis koju tumači Megi Viler (Maggie Vheeler).

Specijalna epizoda je uspešno odigrala na kartu nostalgije, a posebno treba pohvaliti posvećenost detaljima u zabavnoj i iskrenoj noći punoj smeha i suza. Ovo okupljanje možda neće biti ono što ćemo o Prijateljima u krajnjoj liniji pamtiti, ali jedno je sigurno. Na nepunih dva sata vratili smo se na Menhetn, u Central Perk gde će šest prijatelja, ponovo popiti kafu i oživeti duh onog vremena.

Nema komentara

Napišite komentar