Predizborna kampanja protiv „Vladaoca“ ili politička istorija kakvu (ne)poznajemo

autor: Jana Vukojević 0

Dokumentarac u produkciji televizije N1 pod nazivom „Vladalac“ u kome je detaljno prikazan hronološki redosled političkih dešavanja koji su prethodili dolasku Srpske napredne stranke na čelu sa Aleksandrom Vučićem na vlast, premijerno je prikazan pre dve nedelje nakon čega je izazvao burne reakcije i podelio mišljenje javnosti, a takođe se u kratkom periodu našao na prvim mestima u trendingu na platformi Jutjub i u ovom trenutku broji više od milion pregleda. 

Photo: N1

Trosatni dokumentarac o političkoj biografiji predsednika Republike Srbije počinje detaljnim opisom jedne od karikatura Dušana Petričića, nekadašnjeg karikaturiste u „Politici“, kome je ubrzo nakon objavjivanja jednog od njegovih naizgled bezazlenih crteža uručen otkaz u dnevnom listu „Politika“ koji mu je, prema njegovim rečima, uručio niko drugi do predsednik Republike Srbije ujedno i glavni akter karikature, Aleksandar Vučić:

„Tako krupan, nadmeno iznad situacije ispod svog torzoa odeven u plavi kaput sa znamenjem Evropske Unije, punih crvenih usana, namršteno-zabrinutog čela kroz naočare koje mu neprimetno štrče iznad ušiju, srljajući pogledom u svetlo, bolje sutra..“

U dokumentarcu svoje mišljenje između ostalog iznose novinari i novinarke Vesna Mališić, Danica Vučenić, Biljana Stepanović, Ljubodrag Stojadinović, Miša Brkić, Saša Ilić, sociolog Zoran Gavrilović, istoričarka Branka Prpa, politikolog Bojan Klačar, socijalni psiholog Dragan Popadić, profesor Žarko Trebješanin. Na iznenađenje mnogih  u dokumentarcu se ne pojavljuje izjava niti jednog od pripadnika političkih stranaka u Srbiji, što mnogi ocenjuju kao dobar potez koji „Vladaoca“ čini objektivnim.

Dve epizode serijala podeljene su tako da je u prvom delu prikazana kratka biografija predsednika i analitičari se osvrću prvenstveno na njegov ulazak u svet politike počevši od studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, zatim završetka fakulteta u rekordnom roku, ali i kasnije učlanjenje u Srpsku radikalnu stranku. Do detalja je analizirana uloga predsednika u događajima devedesetih, zatim njegov rad u ministarstvu informisanja, uključujući i astronomske sankcije za medije koje je uveo dok je bio ministar informisanja, neuspeh na izborima za gradonačelnika Beograda, njegove tadašnje izjave, saveznike, ali i protivnike koje je stekao u vreme devedesetih i dvehiljaditih dok su trajali protesti protiv vlasti u kojoj je bio i on sam.

Za prvu epizodu se može reći da predstavlja uvertiru za drugi deo u kome se mnogo detaljnje komentarišu predsednikovi politički potezi, kao na primer izlazak iz Srpske radikalne stranke. Prema izjavama sagovornika koji sede osvetljeni sa crnom pozadinom iza sebe ukazujući na njihove čvrste stavove, ti potezi su ga upravo smišljeno i taktički doveli na sadašnju poziciju. Kao primer za to navode nekadašnje neprijateljske stavove prema ljudima sa kojima danas deli istu ideologiju, ciljeve i mesto u sali Skupštine .

Na kraju prve i druge epizode je jasno naglašeno da predsednik nije želeo da učestvuje u pravljenju dokumentarca. On to smatra dobrom odlukom jer ceo proces vidi kao predizbornu antikampanju usmerenu protiv njega, sa čime se slažu neki od poslanika u Vladi Republike Srbije. Autori Slaviša Lekić, producentkinja i rediteljka Jovana S. Polić i urednica Sanja Lončar ovo delo vide kao političku zaostavštinu, analizu prošlih događaja i iznošenje činjenica većinom poznatih široj javnosti. 

Trosatni politički epilog „vladavine“ predsednika Republike Srbije je opremljen pretežno kadrovima sagovornika, arhivskim snimcima sa sednica skupštine, ponekad uokvirenih plavom pozadinom da bi se naglasio njihov značaj. Zatim događajima koji su ostavili dubok trag u srpskoj političkoj istoriji devedesetih, dvehiljaditih i novijim zbivanjima, mitinzima i neredima, kao što su protesti „1 od 5 miliona“ izjavama predsednika za medije, tačnije snimcima sa bitnih pseudodogađaja u pretežno poslednjih osam godina. 

Snimci autorskih tekstova samog predsednika i ključne izjave u nekadašnjim izdanjima novina se zumiraju i naglašavaju, predstavljaju pre svega podsećanje na neslavnu prošlost koja ga je laganim korakom dovela prvo do mesta u ministarstvu informisanja, zatim saveta bezbednosti i premijera Republike Srbije, a onda i prvog čoveka Republike Srbije.

 

 

Nema komentara

Napišite komentar