Počinje Festival evropskog filma na Paliću

autor: M. A. 0

Sutra počinju projekcije filmova iz takmičarske selekcije za 26. Festival evropskog filma na Paliću i trajaće do 26. jula. Svi filmovi će se prikazati na Letnjoj pozornici na Paliću (Park heroja bb). Manifestaciju će otvoriti film „Bol i slava“ španskog režisera Pedra Almodovara koji je već dobio mnoge pohvale na festivalu u Kanu. 

Photo: http://www.palicfilmfestival.com/

U takmičarskom delu učestvuje dvanaest filmova iz različitih zemalja Evrope i biće prikazivani svako veče u 9, odnosno 11 časova, osim prvog i poslednjeg dana kada se projekcije održavaju samo u prvom terminu. U programu je i svetska premijera domaćeg filma „Ajvar“ rediteljke Ane Marije Rosi. 

Reprize će se održati narednog dana u „Bioskopu Eurocinema“ u Subotici (Trg cara Jovana Nenada, 15) od 12 za prvi i od 14 časova za drugi film.

Osim pomenutog španskog režisera druga zvučna imena festivala su Ken Louč sa filmom „Žao nam je što smo vas propustili“ i Florijan Henkel fon Donersmark koji predstavlja svoje ostvarenje „Delo bez autora“. 

Osim takmičarskog dela Festival evropskog filma svake godine nudi oko deset programa koji se održavaju preko leta u Subotici, Beogradu i na Paliću. Neki od njih su „Velikani evropske kinematografije“ gde se prikazuju ostvarenja poznatih reditelja sa starog kontinenta, „Eco Dox“ i „Novi evropski dokumentarni film“ za dokumentarce, „Best of Europe“ koji je selekcija najboljih filmova iz prethodne godine i „Novi mađarski film“ posvećen mađarskoj kinematografiji. 

Nema komentara

Napišite komentar