Počeo 13. Filmski front

autor: Teodora Ćurčić 0

„Rekli smo biće Filmskog fronta. I bi Fronta!“, reči su kojima je otvoren 13. po redu Filmski front, festival kratkometražnih filmova koji se održava u Kulturnom centru u Novom Sadu.

Foto: Teodora Ćurčić

Na samom početku publici su se obratili organizatori, koji su se zahvalili svim prisutnima na dolasku i poželeli im da u svim filmovima uživaju, uz nadu da ovog puta broj 13 neće biti baksuzan. Ove godine je oboren rekord – na konkurs je pristiglo preko 4800 filmova iz celog sveta, od kojih je selektor Filip Markovinović odabrao približno 100 najboljih i najzanimljivijih.

– Nadam se da ćete uživati narednih dana. Koncept nije tematski posebno određen, već pokušavamo da prikažemo filmove i dešavanja iz celog sveta, pa tako možete gledati letonske, kineske ili indijske filmove po prvi put – rekao je Markovinović.

Foto: Teodora Ćurčić

Ovogodišnji Front, za razliku od prethodnih traje četiri dana, odnosno dan duže. Prvi dan festivala je revijalnog karaktera, podeljen u dva dela. Nakon svečanog otvaranja, prikazani su filmovi iz selekcije Kino kluba, koji je i organizator Filmskog fronta, dok je drugi deo večeri bio rezervisan za filmove sa septembarskog filmskog festivala u Pančevu. Gosti festivala su imali priliku da pogledaju ravno deset filmova, od kojih je većina bila različite minutaže, dok je i efekat koji su ostavljali na publiku bio različit. Ipak, odjavna špica svakog filma bila je propraćena gromoglasnim aplauzom.

– Veoma smo zadovoljni odzivom i generalno prvim festivalskim danom. Ove godine smo uveli još jedan dan koji je samo revijalnog karaktera, a od sutra očekujemo još više publike – izjavila je za Odjek direktorka festivala Nina Latinović.

Foto: Teodora Ćurčić

Organizatori su obraćali pažnju na detalje, pa je sve bilo u znaku baksuzluka i nesrećnog broja 13. Pred ulazak na projekcije bilo je moguće „kucnuti u drvo“ i izbeći maler, volonteri Fronta su zainteresovanim gostima vezivali crven konac koji će ih zaštiti od uroka, dok je na ulazu u prostorije Kulturnog centra posetioce festivala čekalo veliko slomljeno staklo. Zašto je ono slomljeno bilo je pitanje na koje su svi mogli da izmaštaju odgovor, a kako kažu u organizaciji, ne postoji samo jedno tačno rešenje.

Program 13. Filmskog fronta se završava u subotu, 31. novembra, kada će biti i proglašeni pobednci u domaćoj i međunarodnoj selekciji. Ulaz u toku svih festivalskih dana je besplatan.

Nema komentara

Napišite komentar