Pad Kevina Spejsija

autor: Ivan Čolić 0

Prošle nedelje mogli smo čuti kako je glumac Kevin Spejsi (Kevin Spacey) smenjen u sporednoj ulozi filma “Sve pare ovog sveta” (All the Money in the World).


Foto: Flickr/ Marco Verch

Reditelj Ridli Skot (Ridley Scott) odlučio je da ponovo snimi sve scene koje uključuju Spejsijevog lika zbog navoda o seksualnom uznemiravanju koji su počeli da kruže oko glumca, mada do premijere filma ima tek nešto više od mesec dana.

Istim povodom produkcijska kuća Netfliks (Netflix) rešila je krajem prošlog meseca da prekine snimanje serije “Kuća od karata” (House of Cards) u kojoj je Spejsi tumačio glavnu ulogu, a Međunarodna akademija odlučila je da povuče Emi nagradu koja je trebalo da mu bude uručena u novembru. Hajka protiv Kevina Spejsija preliva se u televizijska i filmska ostvarenja u koja je umešan. Da li je opravdano žrtvovati likove zbog glumčevog života van ekrana? Kako razdvojiti umetnika od umetnosti, i šta to u ovom slučaju znači?

Ceo skandal počeo je time što je glumac Entoni Rep (Anthony Rapp) izašao u javnost s optužbama protiv Spejsija koji ga je navodno seksualno napastvovao 1986. godine, kada je Rep imao samo 14 godina. Spejsi je izjavio da se incidenta ne seća ali se izvinio, usput se deklarišući kao homoseksualac, što je izazvalo dodatnu kontroverzu. Usledio je niz optužbi sa raznih strana koje su opisivale glumčevo nedolično ponašanje, usmereno prevashodno ka mladićima.

Odluka Netfliksa da obustavi snimanje poznate serije, odluka Akademije da povuče priznanje i Ridlijeva odluka da izbriše glumca iz filma sve se mogu opravdati lošim publicitetom koji žele da izbegnu. Filmska industrija je naposletku biznis, i loš glas može lako preći na one koji sarađuju s ozloglašenim. Problem je što za publiku koja pravi loš rejting bojkotovanje filma ili serije predstavlja društvenu pravdu.

Piter Debruž iz nedeljnog magazina “Varajeti” slikovito odražava problem:

 “Ovim saopštenjem [o smeni Spejsija iz uloge] Skot zauzima bitan stav, usput stvarajući sebi ogroman izazov. Niko ne očekuje od umetnika da budu savršeni, ali kao društvo moramo da povučemo granicu negde o tome kakvo ponašanje smo spremni da tolerišemo… koliko god para da je umešano, ova industrija ne sme biti saučesnik u dozvoljavanju ili odobravanju kriminalnog ponašanja. Tačka.” (Ceo tekst možete pročitati ovde).

Da li onda treba da bojkotujemo film “Sedam” (Se7en), “Dežurni krivci” (The Usual Suspects), “Američka lepota” (American Beauty) i slične kultne filmove, od kojih su neki bitno promenili dalji razvoj svog žanra? Da li Spejsijeve uloge sada manje “vrede”, ako ga javnost smatra seksualnim napasnikom? Ako je odgovor potvrdan, dolazimo do paradoksalne situacije u kojoj ne znamo da li nam se sviđa film K-Pax (u kom Spejsi glumi glavnu ulogu) dok ne saznamo da li je seksualni napasnik ili ne.

Spejsi nije izolovan slučaj ovih dana u industriji zabave. Da li stendap komedija Luisa Sikeja (Louis C.K) išta manje znači kao kritika društva ako je čovek egzibicionista? Zbog nedavnih navoda (koje je priznao) njegov predstojeći film “Volim te, tata” (I Love You, Daddy) otkazan je, a već pomenuti Netfliks prekinuo je s njim saradnju na stendap specijalu.

Loš publicitet na stranu, da li se doprinos ovog čoveka u razvijanju kritičke svesti društva može staviti u istu kapu sa njegovim seksualnim prestupima, i da li je u redu da taj doprinos ispašta zbog društvene katarze? Da li manje vrednujete poeziju Čarlsa Bukovskog ako je ženomrzac? Da li su Balaševićeve pesme išta lošije ako se ne slažete sa njegovim političkim stavovima?!

Luis Sikej je izašao u javnost sa izvinjenjem: “Ono što sam naučio, prekasno u životu, jeste da kada imate moć nad nekime, pitati ih da vide vaš penis nije ponuda, već stavljanje te osobe u škripac. Moć koju sam imao nad tim ženama je moć divljenja, i ja sam tu moć koristio neodgovorno”.

U tome leži ključ situacije sa Spejsijem. Ridli Skot pokušava da skine svoj film sa stuba srama na kome bi se našao zajedno sa glumcem, dok Netfliks sprečava dalje seksualne napade. Evo u čemu je razlika: Kevin Spejsi je jedan od izvršnih producenata u seriji “Kuća od karata”, dok je u filmu “Sve pare ovog sveta” samo omanja uloga. Netfliksovim prekidanjem saradnje sprečeno je dalja zloupotreba položaja, koja se sa svakom novom optužbom sve više obelodanjuje (Treba napomenuti da se Netfliks nije javno izjasnio da prekida saradnju upravo zbog skandala, mada je vest objavljena dan posle optužbi).

Ono što je Spejsiju dozvolilo da prođe nekažnjeno s takvim ponašanjem nisu honorari od uloga. Ono što je njega činilo nedodirljivim jeste moć slave i društvenog položaja. Naime, Kevin Spejsi je 11 godina bio umetnički direktor pozorišta Old Vik (The Old Vic), sve do 2015. godine. Otkako je Entoni Rep izašao u javnost sa svojom optužbom pozorištu je stiglo 20 navoda o Spejsijevom seksualnom uznemiravanju za vreme njegovog rada tamo. Istraga sprovedena poslednjih nedelja zaključila je da je “Spejsijev status zvezde sprečavao ljude, pogotovo mlađe osoblje i glumce, da mu se otvoreno suprotstave” (Izvučeno iz teksta Gardijana; ceo tekst možete pročitati ovde). I Netfliks i pozorište su, međutim, godinama ignorisali ponašanje koje je bilo javna tajna, a mladići su ćutali uplašeni za svoje poslove.

Problem zloupotrebe položaja u industriji neće nestati tako što Kevina Spejsija, Luisa Sikeja i druge optužene sklonimo sa ekrana. Uništavanje njihovog doprinosa društvu zarad moralne katarze banalizovanje je dubljeg društvenog problema. Naposletku, pojedinci mogu da se menjaju (kao što je izgleda slučaj sa Sikejem). Uz pravi vid podrške ljudi kao što su Kevin Spejsi mogli bi da iskoriste svoj uticaj za društvenu promenu nabolje. To jest, ako nismo trajno srušili njegovu kulu od karata.

Nema komentara

Napišite komentar