Otvoren Festival evropskog filma Palić

autor: Marko Apostolović 0

Sinoć je na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren 26. Festival evropskog filma (FEF). Delo koje je otvorilo manifestaciju je ostvarenje španskog režisera Pedra Almodovara Bol i slava koji na ovaj događaj dolazi uz pratnju mnogih pohvala iz Kana. 

Photo: Igor Išpanović 

Pomoćnica ministra kulture za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić tokom otvaranja festivala ukazala je na njegov značaj. „Festival evropskog filma Palić bio je dve i po decenije mesto okupljanja filmskih stvaralaca i smotra filmskog stvaralaštva. Ovde su nastupali najznačajniji predstavnici srpskog i evropskog filma. To jeste uspeh i to dokazuje i činjenica da je ovaj festival pre dve godine uvršten među najznačajnije u Evropi", rekla je Dedić i dodala da se ovde stvara budućnost srpskog filma s obzirom na velik broj mladih posetilaca.

Festival je otvorio hrvatski režiser i scenarista Rajko Grlić koji je pre toga govorio na tribini kao jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade za životno delo “Aleksandar Lifka”. U njegovu filmografiju se između ostalih ubrajaju Karaula, U raljama života i Ustav republike hrvatske. Tokom razgovora sa publikom se osvrnuo na svoju karijeru od njenog početka i rekao da će filmove nastaviti da pravi jer “ne ume da stane”. 

Photo: Igor Išpanović 

Posle razgovora sa hrvatskim rediteljem počelo je svečano otvaranje na prepunoj Letnjoj pozornici gde su prikazani omaži dvojici dobitnika “Lifke” Grliću i scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću. O Kljakovićevom radu prikazan je dokumentarac “Magija scenografije” Slobodana Ivetića, nakon čega i kratak film o karijeri Rajka Grlića. Kljaković je pri preuzimanju nagrade kroz šalu rekao da je “bilo vreme da posle 26 godina jedan scenograf dobije ovu prestižnu nagradu”. Neki od filmova na kojima je radio su Andergraund, Varljivo leto ’68, Delikatesen i mini serija Stubovi zemlje

Photo: Igor Išpanović 

Na otvaranju je govorio i predsednik Saveta FEF i scenarista Dušan Kovačević. Ukazujući na stvari koje fale današnjim filmovima istakao je da novac nije najveći problem. „Para je uvek nedostajalo, ja tome svedočim sa početka sedamdesetih, a bilo je isto i pre toga. Međutim, bilo je dovoljno ljubav i entuzijazma i želje da se napravi dobar film", rekao je Kovačević i dodao da je i gluma oslabila u odnosu na ranije generacije. 

Poslednji govornik na bini bio je Rajko Grlić kada je preuzimao nagradu za životno delo. On je, zahvalivši se posetiocima “što gledaju filmove”, svečano otvorio festival posle čega je usledila i prva projekcija ovogodišnjeg takmičenja.  

Photo: Igor Išpanović

Ovaj događaj svake godine okupi više od dve stotine gostiju, između 20 i 25 hiljada posetilaca, kao i oko 100 novinara koji redovno prate dešavanja na festivalu. 

Festival će trajati do 26. jula i za to vreme će se u takmičarskom delu prikazati 12 filmova iz različitih zemalja evrope. Projekcije se održavaju svako veče na Letnjoj pozornici od 21 i 23 časa. 

Nema komentara

Napišite komentar