Otvoren 16. festival filma kratkog metra

autor: Marko Lazić i Marko Apostolović 0

Šesnaesti Međunarodni festival kratkometražnog filma „Filmski front“ otvoren je sinoć u Kulturnom centru Novog Sada i traje do 28. oktobra. Publika će moći da pogleda preko šezdeset kratkometražnih naslova iz celog sveta, a ulaz je besplatan.

Ovogodišnje izdanje Festivala održava se pod sloganom “Kratko ali slatko”, a direktorka Festivala Nina Latinović objasnila je da Novi Sad očigledno želi više autorskih filmova.

– Svake godine rastemo. Puna sala i oboreni rekordi, kada je reč o broju prijavljenih filmova, svedoče o tome. Nažalost, ove godine Front je jedini filmski festival u Novom Sadu, gradu koji voli ovu umetnost – rekla je Latinović i poručila da se nada da će naredne godine Festival trajati duže.

Sinoć je na programu bila Međunarodna selekcija, u kojoj publika glasanjem bira pobednika. Kao i prethodnih godina, postoji i selekcija Srbija/region, gde o pobedniku odlučuje stručni žiri, koji čine rediteljka Ana Nedeljković, dramaturg Ivan Velisavljević i Josip Lukić, reditelj iz Zagreba koji je prvi član žirija Filmskog fronta iz inostranstva.

Takođe, sinoć je premijerno prikazan dokumentarac “Kratki film o kino entuzijazmu” Filipa Markovinovića, koji je ujedno i selektor ovog festivala.

– Ovaj film nastoji da ukaže na nepravedno zapostavljeni segment istorije razvoje domaće kinematografije. Moći ćete da vidite kadrove filmova za koje se dugo mislilo da su izgubljeni. Ujedno, to je deo i šireg projekta koji obuhvata digitalizaciju i restauraciju filmske arhive Kino kluba Novi Sad – kaže Markovinović.

Prema njegovim rečima, na Front je ove godine stigao rekordan broj filmova – više od hiljadu, od čega oko trista domaćih.

Pored takmičarskog programa, posetioci će moći da pogledaju kratke horor priče iz celog sveta u okviru programa „Horror Front“, kao i „DokuFront“, posvećen dokumentarnim ostvarenjima. Prvi put se u subotu održava „Frontić“ koji je namenjen najmlađima gde će se puštati crtani filmovi. Tu je i izložba grafičkih radova koju posetioci mogu pogledati u holu Kulturnog centra, “GraMoFront”.

Celokupan program pogledajte OVDE.

Photo: Lilit Andrić

Nema komentara

Napišite komentar