Novo Naselje dobilo prvi filmski festival

autor: Nikoleta Pajić 0

Filmski festival 21114 kadrova otvoren je sinoć tribinom „Rađanje jednog festivala“ u prostorijama škole „Milan Petrović“ na Novom Naselju i odvijaće se na dve lokacije tokom naredna dva dana. Kulturna ponuda Novog Sada je tako postala bogatija za još jednu manifestaciju kojoj će se obradovati ljubitelji sedme umetnosti.

Tokom tribine, prisutnoj publici obratili su se Marko Jozić i Ognjen Tomašević iz udruženja „Novo kulturno Naselje“, reditelj Miloš Pušić, kao i Nina Latinović i Milesa Milinković, direktorke festivala „Filmski front“ i „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“, koji će sa svojim programom gostovati na 21114 kadrova. Taj simbolični naziv predstavlja aluziju na poštanski broj Novog Naselja, koje je po prvi put dobilo filmski festival u svom komšiluku. Ovaj događaj, podržan od strane Gradske uprave za kulturu, predstavlja plod truda organizacije „Novo kulturno Naselje“, koja radi na tome da obogati kulturnu ponudu u ovom delu grada. Marko Jozić iz organizacije festivala kaže da je ideja za aktivnost udruženja postojla još 2008. godine, ali da se tek od nedavno „punom parom“ radi na njenoj realizaciji.

- Mi smo celim bićem u ovome godinu dana i zaista smo prešli trnovit put do sada, potrebna su velika ulganja, ali se sada osećaju neke naznake prostora u kome „može da se diše'' i u kome u kratkom roku mogu da se organizuju ljudi spremni da pomognu u kulturnim akcijama – kaže Jozić.

Svi govornici na tribini „Rađanje jednog festivala“ istakli su značaj decentralizacije kulturne ponude u Novom Sadu i presudnu ulogu koju u tome mogu odigrati manifestacije u gradskim četvrtima. Nina Latinović smatra da je ovo upravo jedan od glavnih aduta festivala „21114 kadrova“.

- Glavna ideja koja mi se svidela jeste ta da se neki događaj ne mora odvijati u samom centru Novog Sada, nešto može da bude u ostalim delovima grada ili okolnim naseljima. Zašto bismo svi morali da idemo u centar, kada nešto može da se dešava i u našem mestu? – kaže Latinovićeva.

Organizatori su za subotu i nedelju pripremili repertoar na kome bi mogli da im pozavide i neki mnogo veći festivali – reč je o filmskim ostvarenjima novijeg datuma, ali isključivo domaće produkcije. Posetioci će biti u prilici da uživaju u projekcijama na otvorenom prostoru, koje će se održati na livadi preko puta Gerontološkog centra na Novom Naselju. U subotu će biti prikazana crnogorska komedija „Dvije povratne Titograd - Podgorica“, kao i drame „Otvoreni kavez“ i „Tmina“, dok će nedelja proći u znaku filmova „Bićemo prvaci sveta” i „Neposlušni“, koji će zatvoriti festival.

Organizatori se nadaju da će manifestacija 21114 kadrova inspirisati sugrađane iz ostalih delova Novog Sada da pokrenu događaje sličnog tipa i pokažu da centar nije jedini kutak u kome obitava kultura.

Nema komentara

Napišite komentar