Nečista krv: Neminovna patnja jedne porodice

autor: Vuk Gvozdenović 0

O delima Bore Stankovića dovoljno smo učili u školi, a novi film reditelja Milutina Petrovića pokazao nam je sliku nekadašnje Srbije koja se gradi kroz najvažnije motive Borinih knjiga. Film ima za cilj da nas podseti na teške trenutke za naše pretke i prikaže njihovu patnju, a scenario predstavlja kombinaciju nekoliko najvažnijih Stankovićevih dela.

Foto: Promo

Film govori o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić) koji je glava svoje porodice i najuticajniji čovek u Vranju kome svi veruju i pokoravaju mu se. Isto tako, Trifun pokušava da u doba turske vladavine očuva svoje bogatstvo i moć ali isto tako i zadrži svoj položaj u društvu. On je čovek iz prošlosti ali ga krase moderne osobine – umešan je trgovac i uz lukavstvo uspeva lako da dođe do novca.

Hadži Trifun se brine o svojim sinovima i radi ono što su radili i očevi pre njega. Smatra sinove za svoje naslednike i pokušava da im ugodi, ali kada na red dođe ženidba, tu se pita jedino on. Njegov stariji sin Jovča izbacio je svoju ženu iz kuće kako bi se oženio drugom i to je jedan od početnih činova glavne teme koja se provlači kroz ceo film, a to je i više nego loša i nezavidna pozicija žena u društvu. Sa druge strane, mlađi sin Mita nije nalik bratu ali zbog grehova njihovog oca dolazi do problema u porodici. Mita je zaljubljen u sluškinju koja je Hadži Trifunova ćerka.

Jedan od važnijih problema koji se u filmu analizira jeste postepeno slabljenje koje doživljavaju članovi ugledne srpske porodice, a razlog za to je činjenica da glava porodice duboko veruje da svaka njegova reč mora biti poslednja. Hadži Trifun je imao i trećeg sina koji je preminuo, a sudbina njegove žene je isto tako važna za radnju filma. Tašana je mlada udovica čije su lepota i strast za životom sputane smrću muža. Najpotresnija ali i sekvenca realna za ono doba jeste i detalj kada se Tašana pojavljuje kod Trifuna nakon što su je turski vojnici silovali, gde je on optužuje da je sama kriva za to.

Supruga Hadži Trifuna, Kata, čije breme u filmu odlično nosi Nela Mihajlović svesna je svoje ali i sudbine svojih snajki i jasno joj je ko će odlučivati u njeno ime. Ona može samo da posmatra zlo koje će se dogoditi porodici, uz reči: „Žensko je da ćuti i trpi.“

Glumica Katarina Radivojević tumači lik Cone, jedine žene koja živi po muškim pravilima. Ona je sestra Hadži Trifuna i ponaša se kao muško. Koristi svoju moć bez puno osećaja za druge ali na kraju ipak podleže sudbini koju svaka žena ima u patrijarhatu.

Pored Dragana Bjelogrlića i Nele Mihajlović kao iskusnijih glumaca, važnije uloge u filmu tumače Anđela Jovanović, Marko Grabež, Nedim Nezirović, Vaja Dujović, Feđa Štukan i Dejan Bućin.

Nakon odgledanog filma bude se različita osećanja i razmišljanja, ali i pitanje kako je nekad bilo a kako je danas, te da li se odnos prema ženama promenio i u kolikoj meri. Bilo kako bilo, kada se priče iz dela Bore Stankovića stave na platno to svakako vredi pogledati, iako se prikazuje „greh predaka“.

Nema komentara

Napišite komentar