Najvažnije je napraviti dobar film

autor: Teodora Ćurčić 0

„Najvažnije je napraviti dobar film. Ima puno festivala, nisu jedini festivali onaj u Kanu ili Berlinu. Ne uklapa se svaki film u svaki festival, treba znati i gde će se naš film uklopiti”, rekla je producentkinja Biljana Tutorov sinoć u Kulturnom centru Novog Sada, na tribini 13. Filmskog fronta, gde se razgovaralo o distribuciji kratkog filma.

Foto: Teodora Ćurčić

-Prijaviti film je danas mnogo lakše nego ranije, postoje brojne internet platforme gde je to moguće odraditi. Većina festivala se profilisala na određeni način. Svi veći festivali imaju sekcije kratkometražnih filmova, a postoji i dosta festivala koji se bave samo filmovima kratkog metra. Ono što je lepo s kratkim filmom je da si slobodan, nema velikih uslovljavanja. Sami kreiramo film kako želimo, pa naknadno tražimo festival gde će se uklopiti - dodala je Biljana Tutorov.

Učesnici tribine bili su ljudi koji imaju iskustvo kada je u pitanju proizvodnja i distribucija kratkog filma, a pored Biljane Tutorov tu su bili članovi stručnog žirija, Ivan Knežević i Ognjen Glavonić. Oni su se složili da za snimanje kratkog filma treba manje novca i vremena, ali je izazov uklopiti se u vremensko ograničenje koji kratkometražni film nosi sa sobom. Oni su podelili svoja iskustva kada je distribucija kratkog filma u pitanju.

- Bitno je da dobro razmislite i sačekate s odlukom gde će vaš film doživeti premijeru. Ne treba i ne mora svaki film da bude premijerno izveden u Kanu, ali je prva projekcija i odskočna daska, što govori i moje iskustvo. Moj dokumentarni film bio je odbijan više od osam meseci, a nakon projekcije na filmskom festivalu u Parizu, nisam morao nigde da ga šaljem, samo sam dobijao pozive, i do sada je bio prikazan na preko 50 festivala - rekao je režiser Ognjen Glavonić.

Pored festivala, kratkometražni filmovi ponekad mogu naći svoje mesto i na malim ekranima, što sa sobom nosi određene prednosti i mane.

- Moj film već neko vreme nije prolazio ni na jednom festivalu kada me je kontaktirao programski direktor jednog američkog kanala koji se bavi kratkim filmom. Oni su otkupili film i autorsko pravo na dve godine, a nakon emitovanja, puno festivala je želelo da ga uvrsti u svoj program, o čemu ja više nisam mogao da odlučujem - rekao je scenarista Ivan Knežević.

Trinaesti filmski front se završio ceremonijom proglašenja pobednika i žurkom  povodom zatvaranja koja je održana u pabu Crveni petao u Novom Sadu.

Nema komentara

Napišite komentar