Mare of Easttown – misterija ili priča o životu

autor: Milica Pejin 0

HBO je oduvek bio sinonim za kvalitet, posebno kada je reč o mini-serijama. Da je tako, potvrdili su još jednom, u aprilu ove godine, kada je krenula da se emituje serija „Mare of Easttown”. Reč je o krimi seriji, koja je za veoma kratko vreme doživela veliki uspeh i postala jedna od najboljih serija u 2021. godini.

Foto: filmaffinity.com

Serija se sastoji od sedam epizoda, a radnja prati detektivku Mer Šihan u njenom slučaju nestale tinejdžerke. Mesto dešavanja je izmišljeni grad po imenu Easttown, koji je slika jednog prosečnog američkog gradića, u kojem svako poznaje svakoga.

Na prvi pogled, priča je manje-više poznata. Događa se nestanak problematične tinejdžerke, detektivka kreće da istražuje i mi pratimo tu njenu istragu kroz epizode, ali, ono što ne očekujemo jeste da veliki deo serije zapravo prati lični život te iste detektivke. Mer je prikazana kao umorna žena u četrdesetim godinama, kao mrzovoljna i pomalo muškobanjasta osoba. To je ono što je prikazano u prvoj epizodi, gde se upoznajemo sa samom radnjom i likovima. Kasnije, kroz epizode imamo priliku da vidimo sva dešavanja koja predstavljaju „opravdanje” za ličnost koja je Mer postala. Samoubistvo sina koji je bio narkoman, razvod od muža, koji sada živi sa novom ženom u kući pored, nerešeni slučaj i razočarenje jedne od prijateljica su neka od dešavanja koja bi malo koga ostavila netaknutim, a posebno ženu umornu od života, koja je rastrgnuta između posla i dužnosti prema porodici.

Između gradića u kojem se radnja dešava, Easttowna, i glavne junakinje se može povući paralela. Naime, i on je poput Mer, na prvi pogled mračan, pomalo haotičan, opterećen mnogim stvarima. U njemu se prepliću droga, alkoholizam, kriminal, nesrećne porodice, prostitucija i ono što „bode oči”, veliki broj maloletnih majki. Postoji i segment religije, momenat u kojem se stanovništvo okreće crkvi u teškim trenucima, iako su se građani ovog mesta bili otuđili od nje ranije.

Foto: amazon.com

Što se tiče ostalih dešavanja u seriji, slučaj nestale tinejdžerke je ono što je dalo „šarenilo” jednom tmurnom gradu kao što je Easttown, naročito nakon ubistva i nestanka još jedne devojke. Pojavljuju se novi likovi, poput novog detektiva koji je poslat kao ispomoć, a sa njim u seriju se uvode i elementi komedije, ali i ljubavne scene, bez kojih teško koja serija ili film može proći. Taman kad su gledaoci počeli da navijaju za ljubav detektiva i Mer, dešava se ono neočekivano, on biva upucan. Ta scena je poslužila kao podsećanje da ne gledamo ljubavnu komediju, nego misteriju.

Kao i u svim serijima ovog tipa, glavni negativac se otkriva u poslednjoj epizodi i to je faktor iznenađenja za sve gledaoce, budući da su zahvaljujući ranijim epizodama svi likova bili sumnjivi.

Uspeh serije je rezultat i glume Kejt Vinslet, koja je veoma uverljivo uspela da preko kamere predstavi ženu, koja je od zvezde mesnog košarkaškog kluba postala okoreli cinik.

Nema komentara

Napišite komentar