Kako je Forest Gamp prikazan u Beogradu pre premijere u Londonu

autor: Nedeljnik 0

Usled sankcija u kojima se našla Jugoslavija tokom devedesetih, piraterija je postala raspostranjena, a njome su se služile i najveće medijske kuće kako bi prikazale tadašnje filmske hitove.

Televizija tokom poslednje decenije 20. veka postala je najjače sredstvo za pasivizaciju naroda od svega što se dešavalo oko njega, a to su bile sankcije, ratovi, kriminal, diktatura. Narkotička funkcija medija bila je ispunjena u potpunosti.

Međutim, da bi do toga došlo pribegavalo se različitim trikovima, o čemu je pričao i jedan od najpoznatijih urednika filmskog i serijskog televizijskog programa na ovim prostorima, Robert Nemeček u intervjuu za “Nedeljnik”.

Tih godina postojao je i urbani mit po kom se u Engleskoj reklamirao blokbaster rečenicom “Film koji nije prikazan na TV Politika i TV Pink”.

– Televizija Politika je poslednja ušla u pirateriju. Mi smo čekali i verovali da do sankcija neće doći, ali me je jednog dana pozvao Tijanić i rekao: 'Nema šanse, uvešće se sankcije, a one kad se uvedu, nema šanse da ih skinu brzo. Ne možemo bez piraterije, smisli koncept – ispričao je Nemeček.

Tih godina je prikazivanje holivudskih blokbastera u Evropi išlo šest meseci posle Amerike.

– A tada se u Americi već pravi savršen laser disk i ja sam odlučio da ga kupujemo ispod žita i da ga 'Politici' konvertujemo na betu. Jeste, bila je premijera filma “Forest Gamp” u Londonu, a mi smo ga već pustili na TV Politika. Sećam se da je jedan kolega rekao: “Ljudi, kada se sve ovo završi, Robert će otići u zatvor” – dodao je poznati urednik.

Nema komentara

Napišite komentar