Ja sam tvoj čovek – priča o idealnom partneru

autor: Igor Mudri 0

„Ja sam tvoj čovek“ (Ich bin dein Mensch) dopadljiva je naučnofantastična romantična dramedija koja nema prepoznatljive holivudske klišee tog tipa žanra, upravo usled koncepcije glavnog lika Toma.

Foto: Christine Fenzl/Bleecker Street (https://www.nytimes.com/2021/09/23/movies/im-your-man-review.html)

Arheološkinja Alma (Maren Egert) je u ranim četrdesetim godinama, posvećena poslu i trenutno bez ljubavnog života. Radi poslovnog eksperimenta, pristaje da na tri nedelje testira Toma (Den Stivens), ljudskog androida (humanoida) sa veštačkom inteligencijom, programiranog tako da savršeno odgovara njenim emotivnim i intelektualnim afinitetima. Humanoid ne samo da može zameniti pravog partnera, nego može biti i tačno ono što zadovoljava sve naše želje, ili bolje rečeno može nas usrećivati na savršen način.

Uvodna scena nas instant fokusira na središte zapleta. Alma dolazi u bar, za koji posle saznajemo da je ispunjem robotima i hologramima, gde upoznaje vidno neprirodnog Toma.

Almina opreznost se primećuje od prvog susreta sa njim i kako ga pre svega proučava i pokušava da izvuče iz njega bilo šta ljudsko, tako joj večito pozitivno nastrojeni humanoid postepeno biva sve draži, iako zna da on nema ono što imaju većina ljudskih bića – emocije.

Može li nešto biti bolje od savršenog? Postojalo to ili ne, ono što Alma želi, ljubav, razumevanje, saosećajnost, jednom rečju – ljudske emocije, sve je ono što ne može imati pored Toma.

Iako Alma deluje zatvoreno, postepeno se otvara govoreći o svojoj prošlosti, detinjstvu, ali i o gubitku nerođenog deteta, razlogu zbog kojeg je počela da zanemaruje privatan život.

Društvo čoveka dizajniranog po meri počinje da joj prija ali ta njegova savršenost je ujedno i mana jer Alma nije dobila drugu osobu pored sebe, nego idelanog partnera robota. On nema sposobnost da joj protivreči, već da se samo usaglašava sa njenim stavovima, što ne bi fukcionisalo ni da su u pitanju dva ljudska bića.

Kako radnja filma odmiče, tako Alma biva sve tolerantnija prema Tomu, gde bi se na kraju moglo postaviti pitanje: Ima li šta loše u pronalaženju sreće sa programiranim partnerom?

Iako ne nudi nikakvu novu i originalnu priču, film jeste izabran kao nemački predstavnik za internacionalni film na predstojećoj dodeli Oskara, dok je Maren Egert na ovogodišnjem Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku glavnu ulogu.

Nema komentara

Napišite komentar