Istorija psovki

autor: Milica Dragomirović 0

Novi serijal pod nazivom “Istorija psovki”, premijerno objavljen na Netfliksu 5. januara, savršen je način da se započne 2021. godina – smešnim i istovremeno edukativnim programom. Uz glumca Nikolasa Kejdža u ulozi voditelja i još mnogo poznatih likova, ovaj serijal vas vodi kroz istoriju, poreklo, osnovnu upotrebu i širok spektar konotativnih značenja psovki engleskog jezika. 

Kroz šest dvadesetominutnih epizoda koje se sastoje iz više ispreplitanih intervjua, za edukativni segment zaduženi su leksikografkinja Kori Stamper, kognitivni naučnik Bendžamin Bargen i autorka knjige “Holy sh*t: a brief history of swearing”, Melisa Mor. Sa druge strane nalazi se desetina komičara, glumaca i filmskih kritičara, koji na vrlo slobodan način govore o svojim omiljenim psovkama i širokom spektru emocija koje one mogu da emituju.

Svaka epizoda je celina za sebe, pa od početka do kraja obrađuje jednu reč i objašnjava kako je ona postala psovka, i da li se uopšte tumači kao psovka u svakodnevnom govoru. Tako svaki put, više različitih, potpuno lingvistički nestručnih ljudi, govori svoja iskustva i preference po pitanju zadate psovke za tu epizodu, dok nas stručnjaci simultano edukuju i razbijaju potencijalne zablude po pitanju istorije reči. Uz mnogo filmskih inserta, isečenih intervjua i Kejdžovog šaljivog pristupa, emisija žanrovski podseća na mešavinu rijaliti emisija i komedi specijala. 

Mada je tematika potpuno lagana i ridikulozna, pa će samim tim pasti u grupu emisija koje se gledaju “za razbibrigu”, činjenica da akteri psovkama pristupaju kao krucijalnim jezičkim sredstvima čini ovu emisiju ozbiljno dobro – ne zbog toga što će imati neki dugoročni efekat na gledaoce i postati dugogodišnji favorit, već zato što bez ikakvog ustručavanja raspravlja o rečima koje su nam oduvek nametnute kao tabu.

Ukoliko vam je na časovima engleskog jezika nedostajalo da naučite i neku nekonvencionalnu zanimljivost, Netfliksova “Istorija psovki” može biti odličan izbor za vas.

Nema komentara

Napišite komentar