GUČIJEVI: Tragedija jedne porodice

autor: Katarina Antonić 0

„House of Gucci”, ili kako su ga u Srbiji preveli „Gučijevi”, je film producenta i režisera Ridleya Skota, čije je prikazivanje na velikim ekranima počelo 24. novembra ove godine. Javnost je za ovaj film bila zainteresovana mesecima pre njegovog pojavljivanja u bioskopima, a najveću pažnju privukla je glavna glumica Lejdi Gaga koja je definitivno i opravdala svoje mesto u filmu.

Foto: Printskrin

Film prati odnos Mauricija Gučija, jednog od naslednika velike modne kuće Guči, čiju ulogu tumači Adam Drajver, i Patricije Ređani koju glumi Lejdi Gaga. Nakon upoznavanja na zabavi, njih dvoje započinju svoju ljubavnu priču. Već na početku filma nam Mauricijev otac Rodolfo Guči, kog glumi Džeremi Ajrons, nabacuje ideju o tome da je Patricija u vezi sa Mauricijem samo zbog novca i velikog biznisa koji poseduje njegova porodica i to je nešto što sve vreme imamo u podsvesti za vreme trajanja filma. Zbog neslaganja oko toga, Mauricio prestaje da priča sa ocem.

Nakon venčanja, Patricija pokušava da ubedi svog muža da poboljša odnose sa porodicom i to joj ide od ruke. Nakon smrti Rodolfa Gučija, veliko bogatstvo prelazi u ruke Mauricija i Patricije. Tada možemo videti promene u oblačenju kod Patricije, ali i njenu želju da donese promene u posao. Mauricio je advokat i predstavljen je kao osoba koja nije baš sigurna u sebe, ali uz ženu u koju je definitivno bio zaljubljen, a zatim i novca koji je dobio nasledstvom, jasno je prikazana njegova promena. Kako je vreme prolazilo, on je postajao sve samouvereniji.

Bitnu ulogu u filmu tumači i Al Paćino koji glumi Mauricijevog strica, Alda Gučija, čoveka koji je vodio firmu ali i urušio njen ugled. Nakon što je uspeo da preuzme firmu od svog strica i postane jedini njen vlasnik, Mauricio odlučuje da se razvede od Patricije. Ona to teško doživljava i na nekoliko načina pokušava da mu promeni mišljenje. Na kraju, kada je videla da je on već doneo odluku, ona sa svojom prijateljicom Pinom, čiju ulogu je dobila Selma Hajek, planira ubistvo Mauricija i scena ubistva je jedna od poslednjih scena u filmu. Poslednja rečenica koja je ispisana na ekranu, i ostavlja možda i najveći utisak, jeste ta da trenutno u Gučiju nema ni jednog člana porodice Guči.

Kraj i činjenica da je sve snimano po istinitim događajima dovode do toga da kada se svetla u bioskopskoj sali upale ostanemo zatečeni, a pitanja u glavi samo naviru i podstiču na dodatna istraživanja – gde je Patricija sada? Gde su njihova deca? Da li je njen potez bio inspirisan ljubomorom ili osvetom?

Ono što je sigurno, jeste to da je u snimanje uloženo dosta novca. Kostimi, kao slika, su veoma dobro odrađeni. Međutim, s obzirom da se ipak radi o italijanskoj porodici, očekivalo se da će biti više italijanskog jezika, a umesto toga dobili smo samo italijanski izgovor engleskog jezika. Upravo zbog tog odglumljenog naglaska, Lejdi Gaga, ali i Adam Drajver, zaslužili su pohvalu.

Neke stvari u filmu kao da nedostaju. Na primer, Mauricio i Patricija su u stvarnom životu imali dve ćerke, dok je u filmu prikazana samo jedna. Takođe, momenat potpisivanja ugovora o Mauricijevom povlačenju iz Gučija, kao i Patricijino potpisivanje ugovora o razvodu nisu prikazani, te nam samo ostaje da pretpostavljamo da su ta dva ugovora sklopljena.

Film traje dva sata i 37 minuta. Neki bi rekli da je to previše. Određene scene su mogle biti kraće, a neke scene su možda čak i višak, ali svakako da pažnja tokom njegovog gledanja ni u jednom trenutku ne opada.

Nema komentara

Napišite komentar