Grad greha: Ubistva vredna (Sin City: A dame to kill for) 2014

autor: Nebojša Radaković 0

Nastavak Frenk Milerovog (Frank Miller) „Grada greha“ u režiji Roberta Rodrigeza (Robert Rodriguez) sa standardnom plejadom velikih filmskih imena poput Mikija Rurka (Mickey Rourke) i Brusa Vilisa (Bruce Willis) naišao je na mlaku reakciju kritike i fanova.

foto: squarespace.com

Međutim, važno je uvideti da je najveća snaga prvog dela činjenica da je u pitanju nesvakidašnje i neobično ostvarenje, dok je sam način snimanja filma predstavljao izuzetno originalnu fuziju između stripa i pokretne slike – filma. Kako je drugi deo nastavak iste priče rađen na isti način, sasvim je logično da je nemoguće ostvariti isti utisak i udar prvog dela, jer nastavak ne donosi ništa što ranije nismo videli upravo u prvom delu, koji je predstavljao nešto potpuno neviđeno. Tako da, u donjoj liniji, „Ubistva vredna“ potpuno parira svom prethodniku u sferi unikatnog stila, načina naracije, kao i samog tehničkog aspekta režije i fotografije i zaslužuje sve pohvale za to.

Sa druge strane, priča u drugom delu jednostavno nije toliko uverljiva i jaka, pa se stiče utisak da ostvarenje često pribegava upravo gore pomenutim prepoznatljivim i proverenim potezima svog prethodnika radi prikrivanja mana i nedostataka same fabule, što svakako nije dobra stvar čak ni u slučajevima kada taj vid maskiranja urodi plodom. 

foto: gambitmag.com

Jednostavno, oštrina i emocija kakvu u prvom delu, na primer, vidimo u liku i postupcima Džona Hartigana (Vilis), u nastavku je prisutna samo duhom i na trenutke, baš kao i pomenuti lik. Još jedan primer ovoga je činjenica da Eva Grin previše svog vremena ispred kamere provodi bez odeće, zbog čega se, doduše, mnogi neće buniti, ali što svakako doprinosi tome da se impresivni estetski efekat koji njena pojava postiže nakon određene tačke urušava u baš taj pomenuti element odvraćanja pažnje sa tanke priče. Sve ovo u kombinaciji sa činjenicom da se na nastavak čekalo devet godina doprinelo je donekle preteranoj reakciji publike i kritičara.

Ipak, svi karakteristični motivi – osveta, požuda, neostvarena ljubav, neraščišćeni računi i motiv greha uopšte – i dalje krase ovo ostvarenje i imaju svoje mesto koje odlučno drže u nastavku, tako da svi oni koji nisu imali očekivanja koja ovaj film nije ni mogao da ispuni neće biti razočarani. Sve u svemu, „Grad greha: Ubistva vredna“ stoji iza principa „ako nije pokvareno, zašto popravljati“ i iza tog principa stoji suvereno, što, opet, nije dovoljno za hvalospeve, ali ne zaslužuje ni osudu.

72/100

 

Nema komentara

Napišite komentar