Filmski odjek: Princeze idu u provod

autor: Aljoša Mudri 0

„Šta se desi kada princeze izađu iz palate posle šest godina?”, glavno je pitanje ove drame inspirisane stvarnim događajima. „Princeze idu u provod” jedno od od ostvarenja prikazanih na ovogodišnjem FEST-u, koje nije otišlo u redovnu bioskopsku distribuciju.

(telegraph.co.uk)

Priča se odvija u svega nekoliko sati. Film počinje objavom da je Drugi svetski rat završen. Svi su srećni, slave na ulicama, jedino princeze imaju obaveze da dočekuju strane ambasadore. Kao ni običnim ljudima, rat im nije pogodovao jer šest godina nisu izašle iz palate. Princeze Elizabeta i Margaret ubeđuju kralja i kraljicu, koje igraju Rupert Everet i Emili Votson, da ih puste da izađu i tu počinje zaplet. Princeze dobijaju dva pratioca i sve se čini u redu. Zanimljivo je da su princeze u stvarnosti imale mnogo veću pratnju i da su se vratile na vreme u palatu, što ovde neće biti slučaj. U jednom trenutku princeze će se razdvojiti i svaka upoznati ljude koji će ih uvesti u londonski noćni život koji su želele.

(telegraph.co.uk)

Bel Pauli igra princezu Margaret, koja je mlađa i neozbiljnija te često upada u svakakve nevolje dok je prestolonaslednica Elizabeta ozbiljnija i zrelija. Elizabetu igra Sara Gejdon poznata po ulogama u filmu „Drakula: Neispričano” i mini-seriji „22.11.1963”.

Film je režirao Džulijan Džarold, koji se već bavio engleskim delima poput „Velikih očekivanja” i biografskom filmovima kao što je film o Džejn Ostin ili o Hičkoku, za koji je bio nominovan za Emija i BAFTA-u. Džarold je okupio svoj tim tako što je uzeo scenaristu Kevina Huda, sa kojim je već sarađivao na nekoliko ostvarenja. Muzika i kostimi četrdesetih godina je prilično dobro izabrani i doprinose opštem utisku filma.

U nekim stvarima, film ima sličnosti sa „Praznikom u Rimu” iz 1953. godine, u kojem se novinar sprijateljio sa princezom. „Princeze idu u provod” je počeo kao sladunjava priča, ali se razvio u zanimljivu dramu za opuštanje. Film je uobičajena romantična drama i zaplet često predvidiv, ali uprkos tome zanimljiv za gledanje.

Ocena: 8.0

Nema komentara

Napišite komentar