Filmski Front: Nema nade samo dobri filmovi

autor: Milan Damjanović 0

Osamnaesti po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front održaće se od 29. oktobra do 1. novembra pod sloganom “Nema nade samo dobri filmovi”. Tokom četiri festivalska dana biće prikazana ukupno sedamdeset tri kratkometražna filma. 

Foto: Filmski Front

U skladu sa okolnostima nastalim usled pandemije, organizatori su odlučili da ceo program učine dostupnim onlajn. Glavni program festivala čine filmovi iz Srbije i regiona i međunarodna selekcija.

Po raspisanom konkursu pristiglo je preko hiljadu radova iz celoga sveta. Za dve takmičarske selekcije selektor festivala Filip Marinković odabrao je četrdeset i četiri filma. U pitanju je odabir najboljih radova nastalih tokom protekle dve godine. I ove godine težište festivala je na regionalnoj selekciji u kojoj su zastupljeni filmovi sa teritorije bivše Jugoslavije. S obzirom na to da međunarodna selekcija ima revijalni karakter, sa sobom donosi filmove koji su uglavnom već ostvarili značajne uspehe na velikim festivalima kao što su Clermont-Ferrand, Oberhausen, Locarno, Berlinski festival i Sarajevo film festival.

“Iako su okolnosti u kojima održavamo festival nepovoljne, i nemoguće je postići atmosferu koju inače imamo na festivalu, jer festival ne čine samo filmovi već i kontakt publike i autora, nastojali smo da iskoristimo i izvesne prednosti koje onlajn format festivala donosi. U prilici smo da kontaktiramo autore filmova koje inače ne bismo uspeli da dovedemo kao goste festivala. Nakon prikazanih filmova publika će tako moći da prati razgovor koji će se voditi sa autorima”, istakla je Nina Latinović, direktorka festivala.

Za filmove iz selekcije Srbija i države bivše Jugoslavije odluku o pobedniku doneće tročlani žiri koji čine reditelj Ognjen Petković, rediteljka Marija Stojnić i glumac Mladen Sovilj, dok pobednika međunarodne selekcije filmova bira publika. 

I ove godine će u okviru Filmskog fronta biti organizovani specijalni programi. Prvog dana festivala prikazivaće se filmovi novosadskih autora u okviru "Novosadske selekcije”. “DokuFront" selekcija prikazaće kratkometražne dokumentarne filmove, a "Frontić" donosi animirane filmove za najmlađu publiku između šest i deset godina.

Poslednjeg dana festivala, u nedelju 1. novembra, Filmski Front organizuje masterklas pod imenom „Umetnost flerta na filmskom marketu“, kada će predavanje na temu pripreme scenarija i celokupnog predstavljanja projekata na inostranim filmskim marketima održati reditelj Pavle Vučković i producent Stefan Mladenović. 

Ulaz na festival i praćenje onlajn programa biće potpuno besplatno. 

Nema komentara

Napišite komentar