Festival kratkog filma FROM i ovog avgusta u Malom Iđošu

autor: Milan Damjanović 0

Međunarodni festival kratkometražnih filmova (igrani, animirani, dokumentarni) posvećen romskoj temi – FROM, održaće se po četvrti put u Malom Iđošu, u Državi umetnosti (State of Art) od 28. do 30. avgusta.

Foto: FROM

Od mnogobrojnih pristiglih filmova iz celog sveta, za nagradu State of Art-a takmičiće se jedanaest filmova koje je odabrao selektor ovogodišnjeg festivala Filip Markovinović. Prema njegovim rečima, selekcija filmova nije mogla da “pobegne” od tema kao što su težak socijalni položaj, značaj obrazovanja, problem ranog sklapanja brakova, a koje važe za klišee o ovoj manjinskoj zajednici. Nekoliko filmova, međutim, svet Roma prikazuju kao “bajkovitu paralelnu dimenziju u kojoj vladaju magija i apsolutna sloboda”.

U petak 28. avgusta u 20 časova festival će svečano biti otvoren, potom će publika biti u prilici da pogleda film “Gde je dom” reditelja Saše Perića. Drugog festivalskog dana, takođe u 20 sati, takmičarski deo programa otvoriće pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine Dragana Milošević. Poslednjeg festivalskog dana u isto vreme na programu će biti druga takmičarska selekcija, a u ponoć će biti proglašen pobednik FROM-a.

Nagradu će dodeliti multimedijalni umetnik dr Zoran Tairović, osnivač i direktor festivala FROM. Ovogodišnji žiri festivala čine filmski kritičar Ivan Velisavljević, reditelj Dragomir Zupanc i reditelj Milan Milosavljević, koji će biti i predsednik žirija.

Nema komentara

Napišite komentar