Fast and furious 9 – saga brzine se nastavlja

autor: Nada Životin 0

„Paklene ulice 9“ (Fast and Furious 9) je američki akcioni film iz 2021. godine. Film režisera Džastina Lina predstavlja nastavak osmog dela ove sage iz 2017. godine. Premijerno je prikazan 19. maja 2021. godine u Južnoj Koreji i Hongkongu, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama počeo sa prikazivanjem 25. juna ove godine.

Foto: Printskrin

Posle događaja iz filma „Paklene ulice 8“ (2017), Dominik Toreto (Vin Dizel) i njegova porodica se moraju suočiti sa Dominokovim mlađim bratom Džejkobom (Džon Sina) koji sarađuje sa njihovim starim neprijateljem Sajferom (Šarliz Teron) u proizvodnji oružja. Na početku filma radnja koja je prikazana odvijala se davne 1989. godine na trkalištu kada je jedan od vozača automobila poginuo u nesreći koja je bila namerno izazvana. Reč je o ocu Vina Dizela, odnosno u filmu Dominika Toreta. Ovaj događaj je okidač svega što se dalje prikazuje u filmu.

Ako napravimo paralelu vidimo da je u prvih osam delova „Paklenih ulica“ primarna stvar u filmu, odnosno glavna radnja, bila krađa automobila ali i ulične trke, što u ovom poslednjem delu nije slučaj. Spominju se i ovde skupoceni automobili koji su i prikazani kao i sav taj luksuz, ali naglasak nije na tome. U „F9“ se stavlja akcenat na suočavanje dva brata koji se bore na protivničkim stranama prilikom otimanja nuklearnog oružja. Završetak radnje se odvija na ledenim površinama Barentsovog mora, kada se likovi filma suočavaju sa nuklearnom podmornicom.

Takođe je važno napomenuti da je jednu od glavnih uloga u prvim delovima „Paklenih ulica“ imao Pol Voker koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2013. godine, te je njegovu ulogu u filmu preuzeo drugi glumac koji se u delovima koji su snimani nakon 2013. godine gotovo i ne pojavljuje ili se samo spominje kroz priču bez vizuelnog prikaza, što smatram da je mali propust budući da je njegova uloga u filmu imala veliki doprinos. Još jedan nejasan detalj u samom scenariju jeste pojava Džona Sine koji tumači ulogu Dominkovog mlađeg brata, ali činjenica je da nigde pre u filmu nije bio spomenut.

Režiser Džastin Lin je ovoga puta za cilj imao da kombinuje emocije zajedno sa akcijom i tako probudi porodične teme, što je čini se i uspeo. Tok radnje je predvidiv i gledaoci sami mogu da naslute šta će se dalje desiti, pogotovo kad su porodični odnosi u pitanju, tada je jasno da se u većini slučajeva na kraju porodica ujedini i dobro pobedi zlo, što je i ovde prikazano. Određene scene i kadrovi iz filma su zaista za pohvalu. Film sadrži veliki broj skupocenih automobila, aviona i ostalih vozila, te se vidi se da je dosta truda, novca i kreativnosti uloženo u snimanje ovog filma. Scene sa automobilima su gotovo nestvarne, a to zapravo i čini ovaj film jednim od najboljih filmova kada su akcija i trka automobila u pitanju, odnosno prikazivanje tog „života sa ulica“.

Pored toga što ovaj poslednji deo „ Paklenih ulica“ malo odudara kako sa temom tako i sa samom radnjom filma, kao zamerku možemo navesti i trajanje filma. Film traje dva sata i 34 minuta što neki smatraju previše. Za ljubitelje akcije i automobila gledanje „Paklenih ulica“ čini zadovoljstvo, dok pojedinima može i da dosadi. Kao rezultat „F9“ je privukao veliku pažnju gledalaca koje je zanimalo kako će se saga brzine nastaviti.

Nema komentara

Napišite komentar