Erik Gobeti: Sarajevski atentat između anarhije i heroizma

autor: Anja Perović 0

Italijanski istoričar i frilenser, Erik Gobeti, novosadskoj publici u CK13 predstavio je dokumentarni film Sarajevo rewind donoseći originalan i zanimljiv pogled na istorijske tokove, uz dobro osmišljeno poigravanje poznatim činjenicama. 

Photo: Facebook 
 

Gobeti svoj istraživački rad započinje proučavanjem odnosa između fašističke Italije i Jugoslavije, istražujući Balkan pokušava da odgonetne korene nacionalizma i neraskidivu povezanost prošlosti i sadašnjosti. Posebnu pažnju posvećuje upravo atentatu u Sarajevu, baveći se delom i ličnošću Gavrila Principa i Franca Ferdinanda, koji kao vodeće figure multikulturalne utopije menjaju tokove tadašnje Evrope.

Glavno pitanje na koje ovaj istoričar i njegov saradnik u ovom projektu, Simone Malavolti, žele da pronađu odgovor, jeste, šta je ostalo od sećanja na ovu dvojicu značajnih protagonista evropske istorije i da li društvo danas živi pod konstantnim političkim pritiscima. Zbog toga oni započinju jedno putovanje kroz istoriju, istakavši da će određeni pejzaži, razgovori i momenti ostati zauvek u njima.

Matavolti kreće iz Beograda, a Gobeti iz Beča kako bi se na kraju putovanja sreli 28. juna u Sarajevu. Gledajući film, zajedno smo putovali kroz različite evropske gradove i predele i saznali šta ljudi u Srbiji i širom Evrope misle o tadašnjoj političkoj i istorijskoj situaciji i da li je atentat u Sarajevu ključna tačka za rađanje Evrope kakvu danas poznajemo. 

Gobeti navodi da pravih svedočanstava o tome šta se zbilo u Sarajevu 28. juna 1914. godine, nažalost, nema. Za srpski narod Princip je bio simbol heroizma jer je on u vremenu kada su u Evropi ključale nacionalne, socijalne i umetničke tenzije dao svoj život za naciju koja je za njega bila sveta vrednost i utemeljio ju je svojim životom. 

Svet i društvo su se nepovratno izmenili u poslednjih sto godina. Društveni ideali i snovi se menjaju pod konstantnim pritiscima totalitarnih režima. Uvek postoji prelomna tačka koja bi pokrenula momenat za počinjanje iznova, koji bi bio apsolutni kontrast ravnom i bezdušnom progresu kojem svedočimo danas.

Nema komentara

Napišite komentar