Dina – Put pustinje

autor: Alexandra Franziska Boos 0

Film „Dina” (Dune) u režiji i po scenariju Deniјa Vilnevа nastao je po motivima istoimene knjige Frenka Herberta, autora naučne fantastike, napisane 1965. godine. Ovo je druga po redu filmska adaptacija prve Herbertove knjige u Dina trilogiji. 

Foto: Timoti Šalamej (izvor: IMDb)

Poznat i kao „Dina: Prvi deo” (Dune: Part One), film vas uvodi u pustinjsku pustolovinu dalekih planeta, zamišljenu desetine hiljada godina u budućnosti.

Mladi sin vojvode Leta Atreida (Oskar Ajzak), Pol (Timoti Šalamej), se bori sa svojim snovima o jednoj devojci sa planete Arakis (Zendaja) koja pripada Slobodnjacima, narodu koji nastanjuje tu planetu. Ne znajući zašto sanja nju i njenu planetu, Pol se ubrzo suočava sa odlaskom sa rodne planete usled objave carskog dekreta. Prema dekretu se Kući Atreida dodeljuje Arakis, poznata i kao Dina, na upravljanje i preuzimanje posla prikupljanja Začina, najvrednije materije u univerzumu. Ovaj postupak vodi do pogoršanja odnosa između Kuće Atreida i Kuće Harkonen, dugogodišnjih upravnika Dine.

Film Dina se prvi put na velikom platnu pojavio u režiji Dejvida Linča 1984. godine. Na Jutjubu su se već pojavili brojni snimci, koji upoređuju pojedine paralelne scene u obe filmske adaptacije. Uprkos paralelama, adaptacije se znatno razlikuju.

U pogledu na vizuelni identitet, Vilneva Dina se ističe boljim vizuelnim efektima, koji su suptilniji i precizniji. Poput prikaza štita (zaštitni sloj oko tela) za borbe ili napade, koji ne blokira vidljivost glumaca u trenutku njegove upotrebe, za razliku od Linčove verzije koja više podseća na kockaste čovekolike oblike slične onima u igricama poput Minecraft-a ili Roblox-a, koji su zamagljeni. Izbor suptilnijeg izgleda pojedinih likova, poput Barona Harkonena (Stelan Skarsgord) u Vilnevom ostvarenju, u poređenju sa Linčovim, koji po licu ima razne kraste i ispupčenja, ukazuje na druge kreativne razlike u ova dva filma.

Muzika takođe čini veliku razliku između ovih filmova. Kompozitor za Dinu iz ove godine Hans Zimer kreirao je originalnu muzičku podlogu koja prati i dodatno naglašava krucijalne trenutke u filmu, poput poznate scene sa kutijom, kada se Pol suočava sa neizmernim bolom stavivši ruku u nju. Taj trenutak postaje još intenzivniji uz zvuke, koji prenose tu nepodnošljivu agoniju kroz koju on prolazi u tom trenutku. Linčova Dina u tom pogledu se više fokusira na vizuelni prikaz njegovog bola, slikama ruke koja gori.

Za Denija Vilneva, francusko-kanadskog režisera i scenaristu, snimanje ovog filma predstavlja ostvarenje njegovih mladalačkih maštanja kada se prvi put susreo sa pustinjskim svetom Frenka Herberta, kako on to  navodi u brojnim intervjuima.

Dok Linčova Dina obuhvata radnju Herbertove knjige u celosti, Vilneeva se bavi dešavanjima prve polovine radnje knjige. Film time ostavlja dovoljno prostora da se ustanove glavni akteri i postave temelji za dalji nastavak priče o Polu Atreidi, Kući Atreida i Harkonena, kao i o sudbini koju očekuje Arakis i Slobodnjake. Neke stvari ostaju nedorečene, ali to ne utiče na film u celini, koji je razumljiv i za one koji nisu čitali knjige ili videli Linčov film.

U glavnim ulogama igraju: Timoti Šalamej (Timothée Chalamet), Rebeka Ferguson (Rebecca Ferguson), Oskar Ajzak (Oscar Issac), Džoš Brolin (Josh Brolin), Stelan Skarsgord (Stellan Skarsgård), Dejv Baptista (Dave Bautista), Zendaja (Zendaya), Džejson Mamoa (Jason Mamoa) i Havijer Barden (Javier Bardem).

Dina je još uvek dostupna za gledanje u novosadskim bioskopima, dok je snimanje drugog dela ove priče potvrđeno krajem oktobra na zvaničnom Tviter nalogu Legendary Entertainment-a, gde je naglašeno da je ovo tek početak i da se putovanje dalje nastavlja.

Nema komentara

Napišite komentar