Dambldorove tajne: Misterija pokrivena velom očekivanosti

autor: Ljiljana Kostadinović 0

Sjećanja na ljubav koja je bila nemoguća, dugotrajni i nijemi pogledi, izgubljeno prijateljstvo između dva najmoćnija čarobnjaka koja u luksuznom restoranu piju čaj – već ste uplovili u treći dio trilogije „Fantastične zvijeri – Dambldorove tajne”.

Foto: Collider

U ulozi dva čarobnjaka su Džud Lo i Mads Mikelsen, sredovečni, ali i dalje atraktivni glumci koji u uvodnom dijelu filma sjede jedan preko puta drugog i na licima im se može pročitati ogroman naboj emocija. Na početku se već može naslutiti tajna u  vezi sa Dambldorovim identitetom, a odnos između ova dva čarobnjaka, osim tajni, donosi nam bol i sjetu.

Osim Dambldora, u trećem dijelu ove fantastične trilogije ponovo je tu i magizoolog Njut Skamander, i on je neizostavni dio ove fantastične trilogije koja piše o svijetu čarobnjaka u Velikoj Britaniji, SAD i šire, ali u vremenu prije rođenja Harija Potera. Scenario su napisali J. K. Rovling i Stiv Klouvs. Magizoolog Njut Skamander, odnosno Edi Redmejn, i dalje s pogledom uprtim negdje na stranu i specifičnom leptir mašnom, u svojoj ulozi je ekscentričniji više nego ikada – vječito u strahu da ne izgubi svoj kofer koji vodi u njegov magičnim svijet sa čudesnim, magijskim stvorenjima koje Skamander čuva, hrani i njeguje.

Mikelsen možda jeste „novajlija” u ovoj trilogiji, ali je njegova uloga definitivno jedna od najbolje odigranih u filmu. Mikelsen kao Grindelvald prožet je savršenom sposobnošću za manipulisanje. Primjera radi, scena u kojoj on komunicira sa svojim istomišljenicima i pristalicama, s pobjedničkim osmijehom prilikom dobijanja trona, definitivno je jedna od najzapaženijih scena u filmu.

U filmu „Fantastične zvijeri: Dambldorove tajne“ umjesto Džonija Depa glumi Mads Mikelsen u ulozi Gelerta Grindelvalda, zlog čarobnjaka koji je nekada bio veoma blizak sa Albusom Dambldorom (Džud Lo). Što se tiče Mikelsenove glume, ona nam daje suptilniji i podmukliji performans od Depovog. Sam film nas vodi u daleko vrijeme, početak 20. vijeka – prisjetimo se da je Grindelvald završio u zatvoru gdje je isplanirao da stekne apsolutnu kontrolu nad čarobnjačkim svijetom kada izađe, i to demokratskim putem, u čemu je zamalo uspio.

Kako nam radnja filma dalje prikazuje, Njut i Grindelvald su uhvatili po jednu fantastičnu zvijer, čilina, koji se smatra najčistijim živim stvorenjem na svijetu i koje treba da izabere budućeg vođu magijskog svijeta. Međutim, Grindelvald je zloupotrijebio stvorenje ubivši ga, zatim začaravši ga i time počeo da osigurava vladajuće mjesto, kako bi preuzeo kontrolu nad čitavim magijskim svijetom. Svjestan ovakvog spleta događaja, Dambldor šalje svoju ekipu dobrih momaka, ali i djevojaka da se suprostave Grindelvaldu koji je naumio da, kada osvoji tron, povede rat protiv nemagijskog svijeta. U borbenoj ekipi pronašao se i Džejkob (Den Fogler), obični, nemagijski pekar koji se slučajno upleo u svijet čarobnjaka i smrtno se zaljubio u čarobnjakinju Kvini (Alison Sudol), prelijepu plavušu koja je „prodala“ dušu Grindelvaldu u nadi da će se tako izboriti za ljubav svog života koja nije magijske krvi.

S obzirom da se radnja odvija negdje oko 1930. godine i da se u filmu radi o borbi između zla i dobra (s tim da vođa „zla“ želi da dobije tron demokratskim putem kako bi uništio čitav nemagijski svijet i da se dio radnje odvija u Njemačkoj), može se reći da film možda asocira na dolazak Hitlera na vlast i uspon fašizma. Takođe, prisutne su note iz Poterovog, kasnijeg doba, jer u ovom filmu srećemo poznate nastavnike Hogvortsa (doduše, nekoliko decenija mlađe).

Samim tim, može se reći da sijenka Harija Potera lebdi i nad trećim dijelom fantastične trilogije. Takođe, prisjetimo se ekipe koja se bori protiv Grindervalda, pri pohodu na njega zaustavlja na Hogvortsu i u Hogsmidu zbog stare dobre nostalgije, što ovu hipotezu dodatno potvrđuje. U tim kadrovima, može se primijetiti i teren za kvidič i Velika dvorana, što je prva asocijacija na Harija Potera. Međutim, da li film zaista otkriva nešto novo? Da li zaista postoje Dambldorove tajne koje ne znamo?

Ako ste čitali ili gledali Harija Potera, onda znate da je Dambldor na kraju pobijedio Grindelvalda, te se postavlja pitanje da li to znači da smo odgledali film čiji smo završetak znali još prije njegove prve premijere. Takođe, postavlja se pitanje – gdje je Dambldor u toj borbi protiv Grindelvalda? Zašto se Dambldor lično ne suoči sa Grindelvaldom?

Svakako se može reći da je ovaj film fantastična magijska avantura sa odličnim vizuelnim efektima, tako da ukoliko ste ljubitelj Harija Potera, spremite kokice i uživajte.

Nema komentara

Napišite komentar