Bridžerton – kao „Lepotica i zver” u 19. veku

autor: Tamara Đember 0

„Bridžerton” (Bridgerton), televizijska serija bazirana na romanu „Vojvoda i ja” autorke Džulije Kvin, prati istorijsku ljubavnu priču londonske elite iz 19. veka.

Foto: Netfliks

Tvorac serije je Kris Van Dasen zajedno sa producentkinjom Šondom Rajms. Ona je za veoma kratko vreme ostvarila veliku popularnost na platformi Netfliks na kojoj će se uskoro moći pogledati i druga sezona.

Turbulentna zabava propraćena je raskošnim haljinama, idiličnim dvorskim ambijentom kao i unikatnim likovima. Radnja prati odnos između dve bogate porodice, Bridžerton (Bridgerton) i Federington (Featherington), koje se „takmiče” u svojoj uticajnosti. Posebnu dramu donosi misteriozna Lejdi Visltaun (Lady Whistletown), koja kroz svoja pisma otkriva sve velike tajne. Moderni izraz za opis njenog karaktera je, svakako, tračara.

Najlepši deo serije je ljubavna priča između najstarije kći porodice Bridžerton, Dafni Bridžerton, koja je u potrazi za budućim mužem, i, naravno, uticajnog vojvode od Hejstingsa (Sajmon Baset).

Glavni siže počinje kada Lejdi Visltaun, odnosno žena nepoznatog indentiteta, proglašava Dafni glavnom debitantskom zvezdom sezone balova. U moru zainteresovanih momaka na jednom od balova, njenu pažnju privukao je najbolji prijatelj njenog brata, vojvoda od Hejstingsa.

Iako se njihova ljubav može nazvati klišeom zbog klasične „zabranjene ljubavi”, ona ipak sa sobom nosi određenu dozu unikatnosti koja ostavlja bez daha.

Vojvoda od Hejstingsa, Sajmon, prikazan je kao hladnokrva i nedodirljiva ličnost, dok je Dafni prikazana kao umiljata lepotica prepuna ljubavi. Kako bi zadovoljili obe strane porodice, Dafni i Sajmon sklapaju pakt, glumeći zaljubljenost. Drama nastaje kada njen brat saznaje za to, smatrajući da njegova voljena sestra ne zaslužuje takvu ličnost pored sebe. Vremenom, Sajmon ipak postaje dodirljiva ličnost, nakon čega dolazimo do standardne situacije u kojoj lepotica pokušava da ukroti „zver”.

Trnovit put njihove ljubavi, počevši od platonske pa sve do braka, pomera sve granice današnjih romantičnih serija isključivo zbog ogromne količine strasti između ova dva lika. Jedna od glavnih mana serije je svakako preokret prave istorije kada su u pitanju ličnosti koje tumače glavne likove, međutim, ona je sačinjena tako da akcenat bude isključivo na romantici.

Ono što se takođe može uočiti u seriji, jesu ozbiljni problemi kada su u pitanju odnosi prema ženama. Najbolji uvid u to daje scena u kojoj već udata Dafni pita svoju sluškinju kako se prave deca. Ovaj obrazac neinformisanosti žena je bio prisutan i nakon ovog razdoblja, koji sa sobom nosi ozbiljne posledice.

Elementi ove ljubavne drame sadrže sve ključne elemente uz pomoću kojih je napravljena serija koja pomera sve granice.

Nema komentara

Napišite komentar