Borba sa vetrenjačama ili ne?

autor: Teodora Ćurčić, Dunja Funduk 0

„Baviti se istraživačkim novinarstvom danas je borba sa vetrenjačama, posebno kada imate veliki deo medijskih sadržaja koji su na nivou tabloida, poluistina i paušalnih tvrdnji. Mislim da ne treba odustajati, samo je potrebno puno hrabrosti“, rekla je Ivana Lalić Majdak, koautorka filma „Svedoci “, prilikom jučerašnje projekcije.

Foto: Teodora Ćurčić

Dokumentarni film „Svedoci”, koji je sinoć prikazan u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, govori o položaju zaštićenih svedoka u sudskim procesima koji se vode zbog zločina na Kosovu, a koje su činile srpske vojne snage. Bavi se spremnošću ljudi iz državnih institucija, vojnih i paravojnih formacija da pričaju o zločinima kojima su prisustvovali, kao i tretmanom koji su nakon svedočenja dobili.

Nakon projekcije autori Ivana Lazić Majdek i Miloš Teodorović odgovarali su na pitanja prisutnih i pričali o okolnostima zbog kojih je ovaj film snimljen, kao i pritiscima i problemima sa kojima su se suočavali u procesu stvaranje i snimanja. Autori navode da su tri televizije sa nacionalnom frekvencijom, RTS, TV Prva i B92, odbile da emituju „Svedoke”, dok je on emitovan samo na informativnom kanalu TV B92. Kao nedostatak filma navode to što uprkos brojnim i dugotrajnim pokušajima nisu dobili izjavu od Tužilaštva za ratne zločine.

Takođe, osvrnuli su se i na probleme sa kojima se danas novinari suočavaju u svakodnevnim poslovima, navodeći da je stanje u istraživačkom novinarstvu još gore.

– Svi govore kako su novinari u teškoj situaciji zbog političkih i ekonomskih pritisaka, plaše se za svoju egzistenciju, ali mislim da to nije opravdanje da se odustane od profesionalnog kodeksa. Devedesetih su se gubili i životi, ali je postojao mnogo veći otpor kod novinara. Novinari treba da rade istraživačke priče. Naravno, postoje rizici, ali ako želite da se bavite istraživačkim novinarstvom morate da budete spremni na to – rekla je Ivana Lalić Majdak.

Miloš Teodorović je kao ključni problem lošeg stanja u medijima na celom Balkanu izdvojio to što državne institucije ne žele da sarađuju, ali i dodao da to ne treba da zaustavi novinare.

– Mislim da se u poslednjih 15 godina ovaj posao strašno razudio. Ima puno poslova koji su proizašli iz medijskih poslova, kao što su odnosi sa javnošću, ali za istraživačko novinarstvo je potrebno puno volje, snage i živaca, i mislim da koga to ne zanima, ne treba ni da započinje da se bavi ovim delom novinarske profesije – dodao je Teodorović.

Dokumentarni film „Svedoci” dobio je nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo 2014. godine. Konkurs za nagradu je bio otvoren u maju, a procesom dodele u Srbiji rukovodi Novosadska novinarska škola. Film je dostupan i na dva Jutjub kanala.

Nema komentara

Napišite komentar