Bombshell – priča koja daje snagu svim ženama i devojkama

autor: Jovana Tandarić 0

Radnja američkog filma „Bombšel” (Bombshell) prati poznatu novinarku Foks njuza, Grečen Karlson, koja kao i mnoge svoje koleginice na radnom mestu doživljava seksualno uznemiravanje od strane generalnog direktora televizije Rodžera Ejlsa 2016. godine. Nakon nekog vremena, Grečen istupa u javnost i njena priča za vrlo kratko vreme privlači pažnju čitavog sveta.

Foto: Jutjub – Bombshell Trailer #1 (2019) | Movieclips Trailers

Njena hrabrost pokreće „domino efekat” i tada je svet upoznat sa velikim brojem žena koje su nažalost doživele istu sudbinu. Nakon tri godine, po uzoru na iskustvo koje je prošla Grečen i sve njene koleginice realizovan je Oskarom nagrađen film Bombšel. Autor ovog filmskog ostvarenja je Džej Rouč, koji je u industrijiu poznatiji po humoru i nekim bezbrižnijim temama, kao što je svima poznata trilogija „Austin Powers”. Njegova odluka da se humor zameni sada već sve češćim problemom i  dosta ozbiljnijom tematikom donela je ovom filmu tri nominacije za Oskara. Za najbolju glumicu nominovana je Šarliz Teron, Margot Robi za najbolju sporednu ulogu, a Kazuhiro Cui za najbolju šminku i frizuru.

Radi se o tematici koja itekako nije prijatna za gledanje, ne zato što je upitan kvalitet ili gluma, već zato što se radi o proživljenom iskustvu ljudi. Džej Rouč je prilično verodostojno prikazao pojavu seksualnog uznemiravanja na poslu, i cenu koju nažalost mlade žene moraju da „plate” u ovom slučaju, ukoliko žele da svoje talente pretvore u uspešnu karijeru. Celu situaciju, ako je to moguće, još gorom predstavlja činjenica da se radi o, u svetskim razmerama, poznatoj televizijskoj kući Foks Njuz. Radnju filma prati ispovest Grečen Karlson koja je nakon svog javnog istupanja ispričala da je posle svake odbijane „nepristojne ponude” njena plata postajala sve manja. Takođe, jedna od posledica sa kojom je bila suočena bilo je ukidanje njene emisije iz udarnog termina i brojna druga verbalna ponižavanja od strane direktora Rodžera Ejlsa. Jedna od žena koja je takođe svoju priču javno podelila jeste mlada Megin Keli, tada zvezda u usponu, koja je beležila ogromne rejtinge i donela veliku gledanost. Mnogi su tada smatrali da je upravo njeno istupanje i podrška koleginici Grečen uspela da celu situaciju privede ka pravdi i otera Ejlsa sa mesta direktora uz pomoć porodice Mardok u čijem vlasništvu se tada nalazio 21 Century Fox. Kada je istina izašla na videlo saznalo se da je Ejls mlade žene zapošljavao po svom ličnom šablonu – sve su morale da izgledaju identično kao podsetnik da su lako zamenljive. Uniformu na poslu činile su kratke suknje ili haljine, visoke štikle i preterane količine šminke, opravdanje je bilo da je televizija ipak vizuelne medij i da je najvažnije privući, ali i zadržati publiku ispred malih ekrana. Autentično je prikazano toksično radno okruženje u kojem se nalaze. U filmu vidimo starije koleginice izmorene i bez nade da će uspeti da izbore sa direktorom i osiguraju sebi sigurno radno mesto, takođe vidimo i nove devojke koje dolaze sa velikim oduševljenjem i nadom da će svojim radom i talentom postati sledeće velike zvezde Foks Njuza.

Način na koji je Šarliz Teron odigrala glavnu ulogu u filmu predstavila lik Megin Keli, dovoljno govori nominacija za Oskara u kategoriji za najbolju glumicu. Kvalitet njene uloge ogleda se u načinu na koji je prikazala kompleksnost položaja Megin Keli. Uspela je verodostojno da prenese način na koji se ona morala oblačiti, hodati i ponašati na takvom radnom mestu. Takođe je uspela da kroz svoje glumačke sposobnosti publici prikaže fuziju emocija koje je jedna žena u takvoj situaciji morala svakodnevno da nosi sa sobom. Uspešno je prikazala njen strah, ali i sramotu što nije istupila ranije i bar na neki način skinula ogroman teret sa leđa i pomogla sadašnjim, ali i budućim koleginicama.

Margot Robi tumači lik mlade Kajle Pospisil koja ambiciozno dolazi u redakciju Foks Njuza sa željom da se ostvari kao novinarka. Kajla je inače fiktivni lik, koji usko predstavlja svaku novu devojku koja dođe u ovu televiziju, a šire posmatrano svaku devojku ili ženu koja se bilo gde u svetu i na bilo kom radnom mestu nosi sa istom ili sličnom situacijom. Njena nominacija za najbolju sporednu ulogu nikako nije slučajna. Odlično je predstavljen lik mlade, pomalo naivne, i neverovatno ambiociozne devojke koja svu svoju energiju i fokus u tom trenutku ulaže u karijeru. Način na koji iz dana u dan njene ambicije nestaju kao rezultat seksualnog uznemiravanja od strane direktora, uspešno prikazuju važnost ovog fiktivnog lika koji zapravo ima veliki značaj u celom filmu. U njenom slučaju jasno se vidi na koji način neko mlad i ambiciozan saznaje na koji način, nažalost, funkcionišu stvari u biznisu te vrste i tih razmera. Takođe njeno priključivanje kao podrške stvarnim likovima Grečen i Megin zapravo predstavlja poruku ali i važan apel da svaka mlada devojka ne sme da trpi bilo kakav vid uznemiravanja ne samo na svom radnom mestu nego i u svakodnevnom životu. Takođe film je realizovan da žrtvama zlostavljanja pokaže da nisu same. U svetu nažalost postoji veliki broj žena koje se nalaze u takvoj situaciji, koja se u jednu ruku čini bezizlazna.

Film nije prijatan za gledanje i na momente će vas naterati da odvratite pogled od ekrana i ostaviće vam gorak ukus u ustima, pogotovo sada u ovo digitalno doba kada nam je na dohvat ruke i kada smo svesni da ovakve priče nisu samo deo holivudskih tračeva, već deo svakodnevnice. Priča daje snagu svim ženama i devojkama, koje misle da „bolje sutra” nikada neće doći. Kao društvo bitno je da pričamo o ovakvim temama, bitno je da ne krivimo žrtve i da se postaramo da pravda stigne one koji su to zaslužili. Podrška i solidarnost su pokretači promena, verujte žrtvama i ne krivite ih. Budite pažljivi kada pričate o ovakvim temama – možda neko ko vas sluša se baš u tom trenutku dvoumi da li da prijavi ili ne.

Nema komentara

Napišite komentar