Betmen - najmračniji vitez do sada?

autor: Ana Milak 0

Novi film o Betmenu koji je režisirao Met Rivs nije samo još jedan film o superheroju. Imamo sve elemente karakterističnog Betmenovog filma, kao što su njegov Batmobil i njegovo crno kožno odelo. A u centru dešavanja je naravno, KejpdKrusader lično, promišljen u svom putovanju kroz noć i potrazi za pravdom u Gotamu, sve vreme se kovitlajući u vrtlogu misterije.

Foto: Pinterest

U rukama režisera Meta Rivsa ovog puta film dobija novu dimenziju, sve je novo i oduzima dah. Kao režiser i koautor zajedno sa Piterom Kregom, on je uzeo jednu poznatu priču čuvenog superheroja iz DC univerzuma i od nje napravio nešto sasvim novo i drugačije. Njegov Betmen više podseća na krimi-dramu iz 1970-ih godina nego na klasičan holivudski film iz 21. veka, naročito zato što se kroz ceo film odiše osećanjem misterije. Sa svojom nepredvidivom kinematografijom i sa nizom ubistava koje vode i upliću se u ovu priču, ubica koji ima dosta elemenata Zodijaka teroriše Gotam. Vidi se da je glavni zlikovac Ridler dosta inspirisan Zodijak ubicom koji je počinio mnogo ubistava u Kaliforniji 1960-ih, a neka od njih ni danas nisu otkrivena. 

Ovaj film o Betmenu je film koji je svestan onoga što predstavlja i koje mesto zauzima u popularnoj kulturi filmova i njega se i drži, on potkrepljuje likove iz poznate priče i još više ih produbljuje i oživljava, na način da to postane izazovno, ali nekako uspeva da ostane i podnošljivo. Režiser forsira Betmena da preispita svoje čitavo poreklo i da pronađe svoju pravu i istinsku svrhu.

Sa Robertom Patinsonom koji je preuzeo ulogu BrusaVejna, imamo glumca koji je ne samo spreman na ovakav poduhvat nego i izražava potrebu da istraži tamne, čudne instinkte ovog heroja. Ovo nije priča u kojoj još jedan heroj pobeđuje sve zlikovce u fascinantnom kostimu. On je dve godine na svojoj stalnoj poziciji kao Betmen, prateći krimnalce sa visine u Vejn kuli, predstavljajući još veću izolaciju od društva ovog karaktera. „Oni misle da se ja krijem u senkama. Ali ja jesam senka.“

Kako je dokazao od svake uloge koju je imao još od Tvajlajta (The Twilight Saga), koja ga je učinila zvezdom 2008. godine, zaključili smo da mu najbolje idu uloge koje publici stvaraju osećaj nelagodnosti. Tako da kada prvo špijunira Zoi Krevic koja glumi Selinu Kajl, on pomišlja daje ona čudak poput njega, i poistovećuje se sa njom. Između Patinsona i Krevic se razvila posebna i jaka hemija. Ona je njegov idealni par, fizički i psihički, tokom čitavog puta. Ona ne igra ulogu žene mačke koja je samo zavodljiva, nego je i lojalni borac sa dobrim osećajem za ono što je ispravno. Džefri Rajt igra detektiva Džejmsa Gordona koji uz pomoć pametnog i mudrog batlera Alfreda (Endi Serkis), pokušava da pomogne Betmenu da otkrije pravi identitet Ridlera. Dolazi do partnestva između Betmena i Džima Gordona kao nekoga ko je osvetnik i detektiva.Kolin Ferel je potpuno neprepoznatljiv kao Osvald Kablpot i ima ulogu negativca, a poznatiji je kao Pingvin. On je desna ruka mafijaškog šefa Karmajna Falkonea (Džon Turturo). I Pol Dejno igra ulogu Ridlera, čija zla dela pružaju priči neverovatan obrt. On odlazi u ekstreme tokom čitavog filma, i ispoljava svoju mračnu energiju i nagone. Iako film traje 2 sata i 55 minuta, nekako se radnja i priča neprestano okreću. 

Robert Patinson u ovom filmu igra dosta ranjiviju, prožetu sa mnogo više ljudskih motiva verziju siročeta milijardera nego ikad pre. Nakon ubistva njegovih roditelja, za koju priču do sad većina nas zna, mladi i problematični Brus Vejn je dve godine u ratu protiv kriminala na ulicama Gotama. Ovaj psihološki kriminalistički triler od filma daje Brusu tu utemeljenu detektivsku priču koju zaslužuje.Iako je u savezu sa detektivom Gordonom, ništa što se dešava ih ne priprema na planiranu seriju zverskih poduhvata od strane sablasnog maskiranog ubice koji ostavlja niz zagonetki sa svakom svojom žrtvom. Dok Betmen otkriva skrivene poruke, tenove činjenice ga samo guraju sve dublje i dublje kroz mračnu zavesu još veće zavere. Ali prava zagonetka i pitanje je kako je Ridlerov izvrnuti motiv vezan za Betmena lično.

U filmu je Noć veštica, i gradonačelnik Gotama je brutalno ubijen. Ubica ostavlja trag za Betmena. Taj trag je zagonetka koja otkriva činjenicu da je gradonačelnik imao ljubavnicu. Betmen otkriva da ženu štiti Selina Kejl (Žena mačka), ali ljubavnica je i dalje kidnapovana. Dok pokušava da je pronađe, Selina pomaže Betmenu da se infiltrira u tajni noćni klub gde se zabavljaju političari i krimanalci. Zatim gradonačelnikov ubica, Ridler, ponovo napada ubijajući okružnog tužioca i ostavljajući time još tragova za Betmena i detektiva Gordona. Oni shvataju da moraju da pronađu „pacova“, nekog ko je sve vreme zloupotrebljavao i otkrivao poverljive informacije. Ali i kad je misterija rešena, da li se Ridleru može verovati?

Ridler biva uhapšen nakon što je razotkrio korupcije u Gotamu, ali samo da bi mogao da postmatra poslednju fazu svoje zavere iz sigurnosti svoje ćelije. Ulice su poplavljene, i svi stanovnici beže do dela gde novi gradonačelnik slavi svoju pobedu. Betmen spašava ljude, zatim i novog gradonačelnika i mnogo drugih, time postajući svetla tačka nade ovog grada, što je nešto što se često dešava na kraju svakog filma sa superherojima. Uglavnom vidimo srećan kraj, gde glavni akter pobedi neprijatelja uprkos svim problemima na koje je tokom priče nailazio.

Iako se vodilo mnoštvo rasprava da li je ovaj film namenjen deci ili odraslima, možemo zaključiti da film nije baš prikladniji za mlađu publiku. Betmen je konfliktan film sa dosta nasilja, sa ubistvima, pucnjavama, eskplozijama i puno borbi. U Americi je označen kao neprikladan za decu mlađu od 13 godina, ali pošto ima skroz drugačiji narativ od ne tako agresivnih Dark Najt (Dark Knight) filmova, i pošto je ovaj film na drugačijem nivou od bilo kog Marvelovog filma, ta granica bi verovatno trebala biti malo viša.

U ovom filmu je bilo osvežavajuće što gledamo Betmena koji je dosta više nalik ljudskom biću, on je ranjiv, ne nestaje magično iz prostorije nego stvarno ponekad mora da beži da bi spasao svoj život. Ovo je jedan od najinteresantnijih karaktera koje smo do sad viđali u filmu o Betmenu. Na početku on vidi sebe kao palog anđela, ali kako se priča dalje razvija, on shvata da stvari nisu baš tako jednostavne, da nije sve crno ili belo nego postoji i ono između, takozvano sivo. Tu si i sve posledice koje ovakva priča može da pruži. Pokriva se i tema opasnosti od dezinformacija i društvenih mreža, paralelno prikazujući određene zastrašujuće događaje koji publici i nisu toliko strani ni u stvarnom životu. 

Ima mnogo toga što je skriveno u Betmenu kako psihološkog, tako i političkog. Sama radnja Betmena je nekako više detektivska priča nego akcioni film. Iako ima i taj element, kao i kompleksne likove i relevantne teme. Film se može i uporediti sa filmom Džoker (Joker) iz 2019. godine, sa njegovom psihološkom pozadinom i slojevima tamne ironije naslaganih jedni na druge.Betmen pravi mudre promene da bi održao poštovanje, tražeći rešenje kako svoje ličnosti tako i čitave misterije. Rivsov film je prilično taman, često i kišovit i sumoran, ali on ispunjuje slike i kadrove i toplijim tonovima kao što su braon, narandžasta i žuta. Ali za razliku od nekih prošlih filmova, zlikovci u ovom filmu ne zatrpavaju previše prostor. The Riddler, Žena mačka i Pingvin, svi zauzimaju svoje mesto u priči, i pokrivaju taman onoliko prostora koliko je i bilo potrebno.

Nema komentara

Napišite komentar