Arkana: Dobrodošli na igralište

autor: Marko Blagojević 0

„Arkana” (Arcane) je animirana serija emitovana na striming platformi Netfliks u novembru ove godine. Smeštena u izmišljenom svetu video igre „Lige Legendi” (League of Legends), ona predstavlja prolog dešavanjima i priči u samoj igrici. Proizvedena od strane francuskog studija za animaciju „Fortiš” (Fortiche), Arkana je prvo delo Kristijana Linka (Christian Linke) i Aleksa Jia (Alex Yee), dugogodišnje zaposlenih dizajnera u Riot Gejmsu, kompaniji koja je napravila „Ligu Legendi”.

Foto: Riot Games/Netflix

Za razliku od ostalih adaptacija video igrica u mejnstrim medije, umesto da svoju priču pretoči u vidu igranog filma, Arkana se koristila nečim mnogo bližim za same igrice – kombinacijom 2D i 3D animacije. Međutim, da bi ostavila jak uticaj na gledaoce, kao što je to uradila Arkana, animacija mora biti u simbiozi sa ostalim elementima koji čine jedno ovakvo delo celokupnim: pričom, likovima, glasovima i muzikom.

Priča počinje na krovovima Piltovera gde upoznajemo četiri lika: Vi (Vi), Pauder (Powder), Klegora (Cleggor) i Majla (Mylo) koji su se uputili da opljačkaju stan nepoznatog naučnika. Ovaj naučnik će u sledećoj epizodi biti predstavljen kao Džejs Talis (Jayce Talis), talentovani mladić i student akademije nauka u Piltoveru. U njegovom stanu, Pauder pronalazi male, plave, svetlucave kristale koji će se pokazati veoma opasnim kada joj jedan slučajno ispadne i digne u vazduh veliki deo zgrade. Od tog trenutka njihov život se zauvek menja, a ti mali kristali će ubrzo igrati veliku ulogu u uspehu pojedinih likova, smrti drugih, i rastrzanju sestrinskih odnosa Vi i Pauder.

Upravo su njih dve glavni likovi čitave serije, i svi događaji, bez obzira gde se odvijaju, uvek se mogu dovesti u vezu sa njima. Pauder će početkom drugog poglavlja (4. epizoda) promeniti ime u Džinks (Jinx), koje je poznato svim ljubiteljima video igrice. Pauder i Džinks su dva veoma kontrastna odraza jednog lika – ako je Pauder introvertna, Džinks je ekstrovertna, ako je Pauder smotana, Džinks je veoma sposobna, ako je Pauder normalna, Džinks je potpuno izvan oblasti normalnosti. Sa druge strane lik Vi se ne menja puno tokom serijala. Od početka do kraja ona predstavlja snažnu, sigurnu i hrabru ličnost, čiji su najveći problemi višak samopouzdanja i to što u tuči blokira „svojim licem”. U pogledu društvene igre „Tamnice i zmajevi” (Dungeons & Dragons) Vi bi potpala pod kategoriju karatkera „haotično neutralna”, odnosno, fokusirana je da zaštiti sebi bliske, ali ne uvek i ostale dobre ljude, a da bi ispunila taj cilj ne misli na red i zakon.

Ipak najveću pažnju i interesovanje je privukao glavni antagonista serije, Silko (Silco). Silko je industrijalac i nemilostiv kriminalac iz Podzemnog grada sa željom da od njega osnuje nezavisnu naciju Zaun (Zaun). Ubistva, eksperimenti sa ilegalnim supstancama, otmice i ucene su samo neke od stvari u kojima možemo da vidimo da je umeštan. Da bi došao do moći Silko je spreman da uradi šta god je potrebno. Sve, sem da se odrekne Džinks. To je jedna stvar u njegovom životu gde je moguće videti njegovu ličnost kako se lomi. Njegova ljubav prema Džinks je na nivou ljubavi oca prema ćerki. Šta više, on sebe i smatra njenim ocem. Ali, na kraju ostaje pitanje – da li je to sve samo gluma jedne zle osobe?


Foto: Printskrin (Netfliks)

Autori Arkane su se koristili velikim brojem simbolizama, kako onima koji bi bili poznati samo ljudima koji su igrali igru, tako i onima koji i osobe koje nikad nisu bile u kontaktu sa Ligom Legendi mogu da primete. Jedan od najlepših simbolizama dogodio se u poslednjoj epizodi kada je Džejs zaustavio svog partnera Viktora da izvrši samoubistvo, na isti način kako je u 2. epizodi njega zaustavio Viktor.

Nešto po čemu je Rijot Gejms uvek bio poznat među svojim obožavaocima su bili izbor i kreacija muzike. Tako je i u Arkani svaka bitna scena je bila propraćena prelepom i savršeno izabranom muzikom koju su komponovali Imadžin Dragons (Imagine Dragons), violinista Rej Čen (Ray Chen), Sting i mnogi drugi autori. Čak je i Hideo Kođima (Hideo Kojima), legendarni japanski dizajner video igara, na svom Tviteru odao počast jednoj takvoj sceni sa kraja 6. epizode, koja je propraćena numerom „Guns for Hire“ francuskog muzičara Joana Lemona (Yoann Lemoine) poznatijeg kao Vudkid (Woodkid).

Glasove likovima u Arkani davali su mnogi više i manje poznati glumci i glumice. Hejli Stajnfild (Hailee Steinfeld), poznata pevačica i glumica dala je glas glavnoj junakinji Vi, Ela Pernel (Ella Purnell) iz Vojske Mrtvih Zeka Snajdera (Zach Snyder) dala je glas sestri od Vi, Džinks, Kejti Leung (Katie Leung) poznata po svojoj ulozi Čo Čeng u Hariju Poteru dala je glas mladoj policajki i partnerki od Vi, Kejtlin (Caitlyn), Heri Lojd (Harry Lloyd) dao je glas Viktoru, Džejson Spisak (Jason Spisak) Silku itd. Mnogi od njih nisu znali ništa o masovnoj popularnosti igrice na osnovu koje je napravljena ova serija, a poneki su se i oprobali u njoj nakon snimanja.

Jedan od autora, Kristijan Link, je na premijeri pričao o tome koliko su poteškoća imali u pronalaženju osoba koje bi mogle da daju glas Džinks. Prema njegovim rečima, oni nisu smeli sebi da dozvole da ne pronađu adekvatan glas za jednog od najikoničnijih karaktera u igrici. Kada su konačno pronašli Elu, on je rekao da im je jedan veliki teret pao sa leđa.

Arkana je prema rečima zaposlenih u Rijotu bila u produkciji šest godina, što se i odrazilo na njen kvalitet. Na sajtu „Rotten Tomatoes“ Arkana je od 22 recenzije kritičara ocenjena sa 100 odsto, dok je ocena publike 97 odsto. Na Netfliksu je u Novembru prestigla korejsku seriju Skvid Gejm (Squid Game) na prvom mestu najpopularnijih serija, a na sajtu IMBd uživa ocenu 9.2/10.

Nakon poslednje epizode, objavljeno je da je druga sezona u produkciji, ali da će ona najverovatnije doći tek u 2023. godini.

Nema komentara

Napišite komentar