„And Just Like That...” – život dve decenije kasnije

autor: Tina Damljanović 0

U poslednjem mesecu 2021. godine na HBO Max striming platformi dočekao nas je dugo najavljivani nastavak pop kulturnog fenomena devedesetih „Sex and the City” pod nazivom „And Just Like That...”. Premda je stara glumačka postava gotovo potpuna, upoznajemo nove likove i skroz nove probleme glavnih junakinja.

Foto: wall.alphacoders.com

Može se reći da je lajtmotiv serije „And Just Like That...” suočavanje sa promenama. Prva uočljiva promena je to što Keri, Miranda i Šarlot više nisu tridesetogodišnje luckaste devojke već pedesetogodišnje zrele žene, a druga da Samanta više nije deo njihovih života. Nakon svađe sa Keri zbog posla, odselila se u London i prekinula svaki kontakt sa njima. Tako su kreatori serije izabrali da opravdaju izostanak četvrte članice ove kultne družine, jer je glumica Kim Katral odbila da glumi Samantu u ovom nastavku. Doduše, tu se nameće pitanje koliko bi se taj lik uklopio u ceo koncept koji je dosta ozbiljnija priča o životu nego pre.

Na samom početku imamo suočavanje sa starenjem i prekidom dugogodišnjeg prijateljstva, a pominje se i pandemija koja je u seriji već prošla, ali se one prisećaju kako su se nerado prilagođavale merama koje je virus doneo. Pored toga, svaka protagonistkinja ima svoju individualnu adaptaciju koju mora da pregrmi, pa se tako Keri trudi da uhvati korak sa novim medijima kao što su Instagram i podcast, s obzirom na to da ni novinarstvo dve decenije kasnije nikako nije isto.

S druge strane, Miranda i njen suprug Stiv vode svakodnevnu borbu sa neobuzdanim sinom tinejdžerom i monotonijom sopstvenog braka, a Šarlot je ponajviše nalik onoj staroj – pristojnoj i odmerenoj dami koja se večno trudi da ispuni sve zahteve koje društvo nameće, samo sa novim izazovima koje savremeno roditeljstvo nosi. Međutim, kako serija odmiče, njihovi problemi i prepreke postaju sve šokantniji i zahtevniji za rešavanje i svakom novom epizodom ovaj serijal se udaljava od onog bezazlenog koji je bio planetarno popularan.

Pojavljuju se mnoga iznenađenja, prijatna, neprijatna i ona koja nisu nužno loša ali donose sa sobom zbunjenost. Humora i dalje sporadično ima, doduše manje kontroverznog, što zbog njihovih godina što zbog očigledne namere da se u seriji pokaže tolerancija i prihvatanje različitosti. Bitno mesto zauzimaju teme polne i rasne ravnopravnosti kao i prava izbora, što su mnogi ocenili kao preterano izraženo i u fokusu ali je krajnje očekivano od serijala koji je uvek težio da bude ispred svog vremena. Svaka od njih tri ima novu prijateljicu koje su opet potpuno jedinstveni karakteri i imaju svoje životne priče koje su dodatno osvežile taj mali svima već poznat svet.

Poslednja epizoda prve sezone objavljena je na HBO platformama 3. februara i njom je zaokružena jedna celina, ali nema sumnje da ćemo imati priliku da gledamo nastavak. Za sve koji su očekivali podjednako laganu i relaksirajuću seriju kao nekada, ovo može biti veliko razočarenje, ali čak i njima se može dopasti zreliji i racionalniji ton koji ovo ostvarenje ima.

Nema komentara

Napišite komentar