Ala je lep ovaj svet

autor: Sara Stanišić 0

Romantična komedija „Ala je lep ovaj svet” predstavlja pravo osveženje za domaću kinematografiju u kojoj se poslednjih godina uglavnom nadmeću žanrovi poput kriminalistike, drame i trilera. Radnja filma prati najpoznatiju televizijsku voditeljku Unu Lazarević, autorku čuvene pomodarske emisije „Šetnja s lavom”. Bio je dovoljan jedan intervju, na momenat trivijalan i samo komičan, ali ipak takav da pruži kompletnu peripetiju u njenom životu.

Foto: Google Images

Izdvajaju se i autentične scene fikcije usmerene na dobroćudnog anđela Nikole Pejakovića u ulozi Ljubiše, čiji je posao da spoji nespojivo i spasi svet od totalnog fijaska. Tendenciozno, sa anđeoskim krilima nailazi na voditeljku Unu i predlaže koju osobu da intervjuiše, kada i kreće njegova oštroumna misija. Za ovakvu smislenu metaforu prikazanu kroz jednog anđela, ukrštanje raznih žanrova i čitavu strukturu filma zaduženi su režiser Filip Čolović, producentkinje Aneta Ivanović i Saška Filipović, kao i scenarista Andrej Šepetkovski koji ujedno glumi i inspektora u filmu. 

Kulminacija se dešava u toku čuvenog intervjua koji Una treba da odradi sa neuspelim i zbog toga, deprimiranim rediteljem Batom, u njegovom stanu gde se i upoznaju. Nakon napetog intervjua dolazi do neočekivanih ljubavnih iskri između njih dvoje, ali i prave eksplozije zbog koje Bata završava u zatvoru, okrivljen za pokušaj ubistva. Uprkos tome, priča i dalje nadahnjuje, oplemenjuje i motiviše, a razlog za to će biti enigma sve dok ne odgledate film, posvećeno i u celosti. Ulogu Bate tumači glumac Andrija Kuzmanović koji svoju prepoznatljivu šarmantnost prikazuje u poznatim srpskim serijama i filmovima kao što su „Montevideo Bog te video” i  „Toma”. U filmu „Ala je lep ovaj svet” vraća nadu da i uprkos nesvesnog ulaska u tunel pogrešnih sistema vrednosti, rigidnih uslova i nepravde sa kojima se danas svakodnevno suočavamo može da se izađe spokojne duše i kao dobar čovek.

Prolazak metamorfoze, vere u ljubav, ljude i skladan život, iznenada, nakon svojih površnih ideala, doživljava glavna glumica Anđelka Prpić. Ona uglavnom osvoji simpatije publike sa harizmom i svojim komičnim ulogama, kao što je to i sada bio slučaj. Tako da je i ovaj put verodostojno prenela šarm mlade voditeljke, ali ona ipak dosta površno i nemarljivo obavlja svoj novinarski posao u filmu. Ukoliko zavirimo u dublju analizu pumenuta dva glavna lika, uočićemo da njihov život i posao možemo da poistovetimo sa šakom otrova današnjice. Sa jedne strane Bata Krstić, neuspešni reditelj koji nije dobio priliku da prikaže svoj talenat, a sa druge strane voditeljka Una koja neprofesionalno i neposvećeno obavlja svoj posao. Iako Anđelkinu karijeru uglavnom prate simpatične, komične uloge imali smo priliku da je vidimo i u drugačijem izdanju prošle godine, kada je izašao triler „Jedini izlaz” gde je prikazala da se snalazi i u takvom žanru. Takođe, u filmu „Ala je lep ovaj svet” prikazuju se i slavni glumci poput Andrije Miloševića koji igra ulogu direktora televizije, zatim tu su i Anica Dobra, Branko Vidaković, Branka Pujić, Tihomir Stanić i oni svojim glumačkim iskustvom svakako doprinose kvalitetu ovog filmskog stvaralaštva.

Umetnost, ljubav i težnja ka boljem je nešto što ne treba da izađe iz mode i film zapravo i podseća na ovu mantru. Promovisanje zanemarenih  vrednosti koje bi morale da budu u trendu vraća osmeh na lice, aludirajući na više entuzijazma i pozitivne energije, jer niko nije toliko star kao oni koji su ta osećanja prerasli. Razmatramo o osobinama koje fale danas, kada je postala navika okrenuti se sivilu, umesto upotrebiti ponekad i ružičaste naočare koje pospešuju perspektivu. Svako ko ne veruje u čuda nije realista, dobro poznati citat glumice Odri Hepbern. Film je beskrajnog šarma, iz kog učimo da  svet zaista postaje lep, kada shvatimo da smo mi slikari sopstvenih života i da treba koristiti boje i poteze četkicom na pravi način. Za sam epilog, pažljivo, kako se ne bi ovim filmom zarazio večnom maštom, postao zavisnik anđeoskih čuda i verni saradnik ljudske imaginacije. Oprezno, jer određeni segmenti u ovom delu prisiljavaju da se zamisliš nakon naizgled prikriveno jednostavnog pitanja, a to je kada si poslednji put nekoga voleo? 

 

Nema komentara

Napišite komentar