"20.000 dana na Zemlji" - dokumentarno-fiktivna biografija rokenrol zvezde

autor: M.K. 0

Ovogodisnji, deseti po redu festival „Slobodna zona“ otvoriće dokumentarni film o Niku Kejvu „20.000 dana na Zemlji“, autora Ijana Forsajta i Džejna Polarda. 

foto: thedoublenegative.co.uk

Preplitanjem fiktivnog i realnog, ovaj dokumentarac prikazuje 20.000 dana u Kejvovom životu. Snimljen na osnovu serije 14 kratkih filmova nastalih povodom reizdanja kompletnog opusa benda Nik Kejv end d bed sids.

Na vrhuncu slave i komercijalnog uspeha, u svojoj 55. godini, on pred kamerama priznaje da se najviše boji gubitka pamćenja jer je duhovna smrt uvod u nepostojanje. Od nje nas može spasiti jedino ono što ostavimo iza sebe i podelimo sa drugima.

U filmu se pojavljuju bivši i sadašnji članovi benda, saradnici, kolege i obožavaoci koji komentarišu pesme, albume i značaj ovog benda za njih, oživljavljavajući na taj način sliku o Kejvu. Kejv se u filmu sreće sa bivšim članom Bed sids-a Bliksom Bargeldom, kojeg nikada nije pitao zašto je napusti bend;  prikazane su divne scene sa Kajli Minog, a zanimljivi su i Kejvovi razgovori sa psihijatrom, kroz koji se upoznajemo sa uticajem njegove prošlosti na stvaralaštvo.

Ijan Forsajt i Džejn Polard, par vizuelnih umetnika kojima je jedna od glavnih tema rokenrol i popularna kultura, počeli su karijeru spektakularnom rekonstrukcijom poslednjeg koncerta Dejvida Bouija kao Zigija Stardast-a 1973. godine. Rekonstruisali su koncerte do najsitinijih detalja, 25 godina kasnije, u živom internet prenosu.

Festival „Slobodna zona“ održava se u tri grada - u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Svečano otvaranje festivala u Novom Sadu održaće se 8. novembra u 20 časova u bioskopu Arena. Festival se održava na dve lokacije - u bioskopu Arena i u Muzeju savremenih umetnosti Vojvodine, a trajaće do 12. novembra.

U Novom Sadu karte za svečano otvaranje mogu se kupiti po ceni od 300 din na blagajni bioskopa ARENA. Karte za ostale projekcije u Areni biće u prodaji od 27.oktobra po ceni od 250 din. Za projekcije u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine cena karte je 150 din.

Nema komentara

Napišite komentar