Vizije mladih o omladinskoj prestonici Evrope

autor: Bojana Tomić 0

Kao kreativci, vizionari imaju moć da svojom energijom sprovedu fantastične ideje u dela. One se čine toliko fantastične i nedostižne da u očima pesimističnijijh pojedinaca nose status nemoguće ostvarivih. Vizija od početka nije bila toliko realna za sve. Bilo je teško zamisliti Novi Sad u kom mladi odlučuju o pitanjima i odlukama koje se tiču mladih, o sadašnjim, ali i budućim izazovima sa kojima će se susresti generacije koje dolaze. 

Photo: OPENS 

,,Da je neko pre godinu dana rekao da ćemo 2020. godinu čekati sa zvaničnom šifrom i priznatim zanimanjem Omladinskog radnika, daleko većim budžetom za mlade na lokalu, prvim svetskim OPENS Gaming festivalom, uređenom omladinskom politikom, Mrežom gradova omladinskih prestonica Evrope i programima koji su za godinu dana povezali preko milion ljudi iz čitavom sveta, većina bi rekla da ciljamo previsoko, a postignuto je i više od toga“, objašnjavaju u Omladinskom klubu OPENS-a. 

Mladi koji su pratili i učestvovali u aktivnostima, pronašli su svoja buduća zanimanja uz pomoć OPENS-a. 

,,Moj prvi kontakt sa ovakvim aktivnostima bio je na FoundCon konferenciji. Interesovala sam se za ljudske resurse, a ova konferencija je obrađivala baš tu temu i ja sam to videla kao priliku da naučim nešto više o tome“. Objašnjava studentkinja iz Novom Sada Anja Laković i dodaje da je sve to bilo moguće uz pomoć OPENS-a. ,,Zahvaljujući tome upisala sam kurs o ljudskim resursima i nastavila da izučavam. Sa sigurnošću sada mogu da kažem da je OPENS kanalisao moj izbor za buduću profesiju i neizmerno mu hvala“, zaključila je Anja. 

Za OPENS su čuli i studenti iz Republike Srpske, ali i iz Pariza, Bojan Topalović i Vojin Jagličić. ,,Kada su u moj grad došli predstavnici OPENS-a i predstavili nam svoje aktivnosti poželeo sam da i ovde dobijemo tu titulu. Sada sam student u Novom Sadu i ponosan sam na sve što on jeste. Mislim da je bilo kakva inicijativa koja pokreće mlade veoma bitna za grad, državu. Bitno je da mladi spoznaju svoju ulogu u društvu”, kaže Bojan. 

Da se dobar glas daleko čuje, primer još jednom je potvrdio student u Parizu Vojin: ,,Susret mene i OPENS-a bio je pun uzajamnog razumrvanja i privukao me je da odmah to leto dođem u Novi Sad. Zaista se nadam zajedničkom projektu u skorijoj budućnosti”, zaključio je on.  

,,Kaškaiš je bio Omladinska prestonica Evrope za 2018. godinu i grad od kog je Novi Sad preuzeo titulu. Studenti iz Kaškaiša posetili su Novi Sad prilikom omladinske razmene i upoznali kulturu naše zemlje, stvorili prijateljstva i podelili svoja iskustva sa nama”, objašnjavaju srpski studenti. Omladinske i organizacije za mlade su kroz projekat OPENS dobile priliku za konstantno i održivo finansiranje programa i projekata na tri godine, priliku da zaposle mlade koji će sprovoditi te programe, ali vrlo važno, prilike za dodatne obuke i osnaživanja samih organizacija i članova tima. 

,,Godina za nama rekordna je po uspesima i momentima nemerljivih samo brojevima. Ipak, u poslednjih 365 dana stalo je 1440 aktivnosti kroz koje smo upoznali preko 291.440 mladih iz cele Srbije. Više od toga, za realizaciju 46 OPENS projekta sa 42 partnerske organizacije, tokom ove godine zaposleno je 147 mladih ljudi, uz one mlade koji su povremeno angažovani kao stručni saradnici“. Ističu u Omladinskom klubu i pozivaju sve mlade ljude da se ukključe u program osvešćivanja mladih i njihovog mesta i uloge u ovom društvu. 

Nakon 2019. godine u Novom Sadu broji se nešto više festivala i boljih programa, organizacija i događaja koji su privukli, zainteresovali i uključili na hiljade mladih ljudi. Klupko se odmotava, a sistem, mehanizmi odlučivanja i svest o važnosti promena bude se u percepciji mladih. 

Nema komentara

Napišite komentar