ZOMBIJANA: Umjetnošću možemo sve

autor: Ljiljana Kostadinović 0

Mlada crnogorska umjetnica Adrijana Vešović, poznatija kao Zombijana Bones, će 6. juna u Novom Sadu predstaviti svoju osamnaestu po redu samostalnu izložbu radova.

Foto: 99designs.com/profiles/zombijana

Zombijana je vizuelna umjetnica koja kroz svoje ilustracije opisuje karakteristike društva. Takođe, Zombijana je jedna od poznatih crnogorskih tviterašica, ali bitno je svakako istaći da je ova mlada umjetnica dospjela u žižu javnosti nakon što je počela da crta svoje i tvitove drugih ljudi.

Osim što je umjetnica, Zombijana je i aktiviskinja koja se javno bori protiv nasilja nad ženama. Ona je prethodne godine radila kampanju protiv seksualnog nasilja nad ženama sa Sigurnom ženskom kućom iz Podgorice, a takođe je i sa SOS linijom iz Nikšića napravila video kampanju u cilju promovisanja broja za prijavljivanje nasilja. Ova mlada umjetnica takođe radi i Crnogorsku bojanku, a interesantno je da je baš ona ove godine čitala glasove Crne Gore na Evroviziji, i time donijela pravo osveženje ovom muzičkom takmičenju.

Uskoro spremate osamnaestu po redu samostalnu izložbu Vaših radova koja će se ovog puta održati u Novom Sadu. Šta će biti glavna tema izložbe?

– Izložba je na Autonomnom festivalu žena u Novom Sadu. Ovog puta, fokus će biti na ilustracijama koje su nastale poslednjih dvije godine na temu žena, od ženskih prava do svakodnevnih ženskih tema.

Da li nam možete otkriti neke detalje izložbe?

– Izložba je 6. juna u holu Muzeja savremene umjetnosti Vojvodine u 18 časova. Izložbom će biti otvoren festival koji će trajati sedam dana. Radovi će biti stavljeni na licitaciju, a prikupljena sredstva biće upućena na pomoć SOS Ženskom centru Novi Sad i Centru Srce.

Vi ste neko ko se javno bori protiv nasilja nad ženama. Zašto je važna javna promocija borbe protiv nasilja nad ženama u našem društvu?

– Iskreno, svako ko ne vidi važnost pričanja javno o ovim stvarima je dio problema. Važno je podići svijest da se nasilje dešava u različitim oblicima i možda baš u vašem komšiluku. Važno je osvijestiti žrtve da prijave nasilje, ali i da ga prepoznaju, jer kao što rekoh, dolazi u različitim oblicima.

Na društvenim mrežama promovišete važnost mentalnog zdravlja. Šta biste poručili nekome ko se probudi ujutru bezvoljan i neraspoložen?

– Svi se mi probudimo nekad bezvoljni i neraspoloženi. To ne znači da imamo neku od mentalnih poteškoća, već samo loš dan.  Mentalni problemi su ozbiljna stvar. Na društvenim mrežama uvijek pažljivo ohrabrujem ljude da potraže profesionalnu pomoć.

Foto: 99designs.com/profiles/zombijana

Kakvo iskustvo nosite povodom čitanja glasova Crne Gore na Evroviziji 2022. godine?

– Nosim zaista jako lijepo iskustvo, ali je to iskreno trivijalna stvar koju sam uradila što se tiče moje karijere.

Kako ste došli na ideju da počnete da crtate svoje tvitove?

– Jako dugo sam bila korisnik tvitera i imala dosta prijatelja koji su tamo pisali u tom momentu. Poželjela sam da neko crta naše tvitove, čak sam i predložila svojoj prijateljici da to počne da radi, što je ona odbila, a onda  sam uvidjela da to mogu biti ja.

Da li smatrate da je vizuelna umjetnost na našim prostorima dovoljno njegovana i da se ovoj vrsti umjetnosti pruža dovoljno prostora u društvu?

– Na našim prostorima, kada se pogleda, ima dosta sfera kojima treba više pažnje. Vizuelne umjetnosti su jedna od tih sfera, ali mislim da se to polako mijenja.

Šta za Vas znači umjetnost?

– Umjetnost je sve što me okružuje, od tuđih ili mojih crteža pa sve do čovjeka koji ne da žmigavac kad skreće.

Šta označava Vaše umjetničko ime Zombijana?

– Zapravo, Zombijana je kombinacija riječi zombi i mog imena Andrijana. Zombi plus Andrijana = Zombijana.

Nema komentara

Napišite komentar